Počasí dnes24 °C, zítra17 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V Praze je denně zhruba 5400 míst na antigenní testování. Testovacích center je 61

Každý pracovní den je v Praze zhruba 5400 míst na antigenní testování proti koronaviru a na příští dny je většina z nich obsazená. Volné místo se dá získat na bližší den je v případě, že se někdo odhlásí. Šest testovacích míst nemá dokonce volný termín do konce března. Pražané si mohou vybírat z 61 míst, která mají často otevřeno i o víkendu a několik z nich i ve večerních hodinách.

V Praze stoupl počet testovacích míst z lednových 37 na 61.

V Praze je 61 odběrových míst, Středočeský kraj jich má polovinu

Testování veřejnosti na koronavirus, které je hrazené z veřejného zdravotního pojištění, bylo umožněno již v prosinci a mělo zabránit nákazám v rodinách během vánočních svátků. Lidé mohou od začátku února podstoupit test každé tři dny. Od minulého týdne se začalo povinně testovat i ve firmách. Velké firmy nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít minulou středu a dokončit ho do 12. března. Střední firmy s 50 až 249 pracovníky měly s testováním začít v pátek. 

Začíná povinné testování zaměstnanců ve firmách nad 250 lidí. V případě netestování hrozí pokuta až 500 tisíc

Firmy, které mají více než 250 zaměstnanců, dnes musejí začít s jejich testováním. Sami zaměstnanci pak mají povinnost se mu podrobit. Testy musejí mít podniky u všech pracovníků hotové do 12. března. Přednostně vláda doporučuje antigenní...

V Moravskoslezském kraji připadá na 1,2 milionu obyvatel 20 testovacích míst a Jihomoravský kraj s podobným počtem jich má 22. V Karlovarském kraji je 14 míst, stejně jako v Jihočeském a Libereckém. Nejméně míst má Vysočina (sedm), Pardubický kraj devět a Olomoucký deset.

Vicepremiér Jan Hamáček (za ANO) po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol situaci se zaplněnými testovacími místy vyřešit. „Celá řada firem si to vyložila tak, že naplno využívá kapacity systému antigenního testování pro veřejnost,“ řekl. Stát by podle něj například mohl přispívat občanům na nákup samotestů v obchodech či lékárnách podobným způsobem jako přispívá firmám.

V Praze je situace s testování výrazně lepší než ve většině krajů. Na zhruba 1,32 milionu obyvatel má 61 odběrových míst, Středočeský kraj s 1,38 milionu lidí má poloviční počet míst. Lidé ze středních Čech často dojíždějí do Prahy za prací, takže tady test mohou podstoupit.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, koronavirus, vláda, správa, testování, Praha, antigenní testy, Středočeský kraj, Jan Hamáček, Vánoce, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze je denně zhruba 5400 míst na antigenní testování. Testovacích center je 61  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.