Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Podle Blatného epidemie sílí. Zatím podle něj však nejsou nutná přísnější opatření

Co se týče nově nakažených, tak v sobotu v Česku přibylo v mezitýdenním srovnání asi o 1600 potvrzených případů nákazy koronavirem více. Rovněž byl také vyšší podíl nově nakažených na počtu provedených testů. Dosáhl téměř 38 procent. To je nejvyšší podíl od 9. ledna. Ve vážném stavu zůstává 1300 pacientů, což je rekordní počet. Podle slov ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není Česko ale v situaci, kdy by muselo přijímat drakonická opatření. Přijmout by se podle něj musela, pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči.

Volných zůstává 15 procent lůžek na ARU a na JIP

Ještě je krátká doba na to, abychom se společně vzpamatovali a začali dodržovat to, co je,“ řekl Blatný ve včerejší debatě televize CNN Prima News. Podle něj nemocnice ještě mají nějakou, byť minimální, kapacitu.

K včrejšímu odpoledni bylo podle dat ministerstva zdravotnictví volných 15 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem bylo volných zhruba 160 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici přes 750. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti. Nemocniční péči vyžadovalo v sobotu 6021 nakažených, asi o 500 méně než předchozí den. V mezitýdenním srovnání je ale hospitalizovaných asi o 400 více.

K uzavření dalších okresů zřejmě zatím nedojde

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Podobně se vyjádřil i starosta Tachova Ladislav Macák (Patrioti Tachova), ke je situace nejhorší. Uzavření okresu nenavrhuje ani krajský hygienik a neví o něm ani hejtmanka Plzeňského kraje. Macák se nedomnívá, že by „okresní lockdown“ pomohl. „V uzavřených okresech se sice trochu snížil počet nákaz. Ale spíš stoupá naštvanost lidí a ti na to pak více kašlou. To je to nebezpečí, že jsou už unavení a otrávení,“ uvedl. Podle hejtmanů by bylo potřeba v nejvíce zasažených okresech urychleně očkovat, problémem je ale nedostatek vakcín.

Zpřísnění opatření požaduje epidemiolog Roman Prymula, který by přistoupil k tzv. tvrdému lockdownu. Včera v České televizi (ČT) řekl, že je ale na něj již pozdě, že měl přijít dřív. „V tuto chvíli už je velmi složité představit jakékoli další opatření právě z důvodu jejich akceptace,“ řekl.

Povinnost nosit respirátory v MHD a v obchodech

Hamáček očekává, že o tématu se bude hovořit buď na vládě nebo na radě pro zdravotní rizika. Pondělní vláda se ale podle něj bude zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje, řekl včera Hamáček v ČT. O nošení respirátorů informoval Blatný v pátek, řada lékáren a prodejen jejich zásoby vyprodala, nové jim přijdou až během příštího týdne.

Uzavřené obchody v pondělí neotevřou. Důvodem je špatná pandemická situace v tuzemsku. Naopak od příštího týdne bude povinné nošení respirátorů FFP2 nebo nanoroušek na místech, kde je vyšší kumulace osob. Půjde například o obchody nebo MHD.

Vláda se v pondělí pravděpodobně bude zabývat i návratem školáků do lavic a nákupem testů, které by obnovení prezenční výuky měly umožnit. Výběr vítězné firmy v sobotu kritizoval Babiš, podle kterého jsou kolem tendru a jeho vítěze nejasnosti. Požaduje proto jeho zrušení. Hamáček naopak rozhodnutí hájí. Včera poznamenal, že pokud vláda zakázku v pondělí zruší, do začátku března již nebude reálné testy zajistit.

V pondělí také Ústavní soud oznámí jak, rozhodl o omezeních pro maloobchod zavedených kvůli šíření koronaviru. Návrh senátorů na jejich zrušení obdržel loni v listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, opatření, Blatný, ministr zdravotnictví, Jan Blatný, Česko, COVID-19, ANO 2011, Jan Hamáček, Česká televize, jednotka intenzivní péče, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, vláda, Ladislav Macák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Kozelský

Epidemie sílí, Blatný šílí. A lidem je to už ukradené.

Pondělí, 22. února 2021, 11:00Odpovědět

Podle Blatného epidemie sílí. Zatím podle něj však nejsou nutná přísnější opatření  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.