Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Koronavirus v Česku opět sílí. Laboratoře včera odhalily rekordních 16 329 případů, nakažený byl každý druhý testovaný

Epidemie koronaviru v Česku před koncem roku nabírá na síle. Testy v úterý odhalily 16 329 pozitivních případů, což je dosud nejvíc. Rekordní je také podíl pozitivních případů na počtu testů, činí 48,5 procenta. Laboratoře tak každému druhému testovanému nákazu potvrdily. Zhoršuje se i situace v nemocnicích, kde se v úterý léčilo nejvíc pacientů s covidem-19 za poslední měsíc. Z 5712 hospitalizovaných bylo 826 ve vážném stavu. Vyplývá to z aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Česko je opět v pátém stupni systému PES

Od začátku letošního března, kdy se epidemie koronaviru začala v Česku šířit, už počet potvrzených případů přesáhl 700 tisíc. Aktuálně má nákazu přes 105 tisíc lidí, což je nejvíc od 8. listopadu.

Z krajů je ode dneška v pátém stupni většina včetně Prahy. Počet bodů v metropoli přitom stoupl nejvýrazněji, a to z úterních 61 na dnešních 76. Je za tím zhoršení pozitivity testů a reprodukčního čísla. Ve čtvrtém stupni je pět krajů. Nejméně bodů má Karlovarský kraj, nejvíce Královéhradecký. V úterý přitom byly téměř všechny kraje ve čtvrtém stupni, pouze Moravskoslezský byl v pátém.

Index rizika epidemie covidu-19 v Česku se před koncem roku vrací na nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti, který značí kritický stav. Ve čtvrtém byl předchozí tři dny. Index dnes stoupl proti úterý o devět bodů na 80. Důvodem je rostoucí počet nových případů za poslední dva týdny a zhoršení reprodukčního čísla na 1,0, což ukazuje, že epidemie začíná zrychlovat. Zhoršuje se ale také nákaza mezi seniory a podíl pozitivních testů na celkovém počtu, výsledné skóre to ale zatím neovlivnilo. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Číslo R překročilo 1,0

Reprodukční číslo se pod 1,0 drželo poslední tři dny a klesalo. Nyní překročilo 1,0, což se v celkovém skóre odrazilo připsáním pěti bodů. Epidemiolog a poradce premiéra Roman Prymula ale upozorňoval, že vzhledem k vánočním svátkům by se hodnotou R „neopájel“. Na testy chodilo výrazně méně lidí než předtím a byli to hlavně lidé s příznaky a ti, které na test poslal lékař.

O další čtyři body se index zvýšil kvůli růstu počtu nových případů za posledních 14 dní. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je to nyní 1004 případů, při překročení 960 případů si toto kritérium připisuje poslední čtyři možné body.

Opatření v Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Uzavřít se například musela většina obchodů a lidé se mohou potkávat v menších počtech. Zároveň se také v neděli začalo v Česku očkovat proti covidu. 

Nakažení v Praze

V Praze v úterý přibylo 1986 potvrzených případů koronaviru, což je nejvíce od začátku epidemie. Index rizika protiepidemického systému PES, kterým se mají řídit opatření proti covidu-19, se v hlavním městě zvýšil na 76 bodů. Dostal se tak na úroveň nejvyššího pátého stupně. Vyšší index byl v hlavním městě naposledy na začátku listopadu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, COVID-19, nakažení, Česko, Praha, pandemie covidu-19, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, základní reprodukční číslo, Protiepidemický systém České republiky, Roman Prymula, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Česku opět sílí. Laboratoře včera odhalily rekordních 16 329 případů, nakažený byl každý druhý testovaný  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.