Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nemocnice mohou obnovovat odkladnou péči a dělat plánované operace, rozhodla dnes vláda

Vláda zrušila nařízení, kterým kvůli epidemii nového koronaviru zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice už mohou dělat plánované operace, musí mít ale zachovány zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Některé nemocnice už dnes uvedly, že s obnovením odkladné péče začaly.

Nemocnice musí zachovat lůžka pro pacienty s koronavirem

Nemocnice můžou postupně dle svých volných kapacit obnovovat tuto necovidovou péči a začít se stále více starat i o všechny ostatní pacienty, kteří měli tuto odkladnou péči zatím odloženu,“ uvedl Blatný. Zdůraznil, že nemocnice si musí zachovat dostatečný počet lůžek pro případ, že by se počet nemocných s koronavirem, kteří potřebují nemocniční péči, znovu zvýšil.

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nemocnicím omezit péči, kterou lze odložit, mimořádným opatřením 26. října. Záměrem bylo uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19.

Některé nemocnice už s obnovením plánovaných operací začaly. Například Fakultní nemocnice v Motole uvedla, že zahájí ortopedické výkony. Na rozhodnutí ministerstva už se připravovala i další zdravotnická zařízení. „Počínaje tímto týdnem se budeme postupně navracet do režimu jako před tímto opatřením,“ uvedla dnes mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová.

Podle zveřejněných dat o kapacitách nemocnic jsou nyní obsazeny asi dvě třetiny standardních lůžek s rozvodem kyslíku. Volných pro pacienty s covidem-19 jich je asi 1600, skoro dvojnásobek proti začátku října. Na jednotkách intenzivní péče jsou obsazeny asi tři čtvrtiny všech lůžek. Pro pacienty s covidem-19 je volných asi 320, pro ostatní pacienty kolem 650. Plicních ventilátorů je obsazeno přes 60 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, vláda, nemocnice, koronavirus, operace, nařízení, COVID-19, pacient, Jan Blatný, ANO 2011, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice mohou obnovovat odkladnou péči a dělat plánované operace, rozhodla dnes vláda  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.