Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V domovech pro seniory a v dalších zařízeních začíná plošné testování na koronavirus

V Česku má od dnešního dne platit nařízení o plošném testování v domovech pro seniory v dalších zařízeních sociálních služeb. U klientů, ale také u personálu, by se testy, které budou provádět zdravotníci, měly opakovat každých pět dnů. První vyšetření všech testovaných by se mělo uskutečnit do sedmi dnů, to znamená do příští středy 11. listopadu.

Přibývá nakažených seniorů

Nakažených seniorů v Česku přibývá a roste také jejich podíl mezi pacienty s koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se zvedl věk nemocných s koronavirem z 65 na 70 let. U starších lidí poté mívá nákaza horší průběh a je mezi nimi také více obětí. Právě šíření koronaviru v domovech pro seniory a v ostatních sociálních zařízeních má zabránit plošné testování, které začne dnes.

V domovech pro seniory se na koronavirus začne testovat ve středu. Výsledky testů budou známy do 15 minut

Od středy 4. listopadu bude platit povinnost testovat na koronavirus v domovech pro seniory a v dalších zařízeních. Podle ministerstva zdravotnictví se první testy musejí uskutečnit do sedmi dní a poté každý týden. Podle prezidenta Asociace...

Chybí zdravotníci

Pracovníci v domovech by také měli dostat respirátory s označením FFP2. Stát jim pošle ze svých rezerv na měsíc tři miliony kusů. Podělit by se o ně mělo zhruba 90 tisíc zaměstnanců.

Tato zařízení však testy na covid-19 zatím ještě nemají. Podle Blatnéhho je dodavatelů víc a testovací materiál by po republice měla distribuovat společnost Avenier, která má síť očkovacích center. Testovat klienty pak budou samotní zdravotníci. Jak ale poukázaly odbory a asociace poskytovatelů sociálních služeb, zdravotnický personál v těchto zařízeních často chybí. 

Řada pracovníků je v karanténě, na nemocenské či se školáky doma na ošetřovném po uzavření škol. Podle ministra si však musí tato zařízení testování zajistit a pokud nemají vlastní zdravotníky, mají využít smluvní doktory.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky plošné testování, koronavirus, senior, domovy pro seniory, domov pro seniory, Česko, zdravotnický pracovník, COVID-19, Jan Blatný, ANO 2011, Avenier

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech pro seniory a v dalších zařízeních začíná plošné testování na koronavirus  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.