Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Protivládní protesty v Praze. Demonstranty obehnala policie

Hned dvě demonstrace proti vládním opatřením vydaných v souvislosti s šířením koronaviru se dnes konaly v centru Prahy. Skupina asi třiceti demonstrantů se sešla kolem poledne na Staroměstském náměstí. Nakonec se však přesunula na náměstí Republiky, kde byl počet účastníků v řádu stovek. Platná vládní opatření proti šíření covidu-19 umožňují konat demonstrace maximálně se stovkou účastníků, a tak prostor po příchodu asi stovky demonstrantů ohradili policisté, kteří další účastníky přímo před pódium nepustili.

Svolavatelem protestu byl David Tesař, který dnes na náměstí Republiky řekl, že účastníci nezpochybňují covid-19, ale vadí jim přímo vládní opatření, která jsou podle něj nesmyslná. „Vláda likviduje životy, naše práva a naši zem," řekl David Tesař. Vláda ani opozice lidem prý nepomáhají. „Sráží nás na kolena. Když jsme se po jaru zvedli, nechali nás trochu nadechnout a teď nás na kolena zase srazili," dodal.

Krátce před dvanáctou hodinou policisté na twitteru informovali, že byla naplněna kapacita účastníků a další příchozí se vystavují postihu za nedodržení vládních nařízení. Pořadatelé asi po hodině vyzvali lidi, kteří zůstali za policisty, aby se na ně netlačili a odstoupili od nich. „Jinak nám to okamžitě zruší," řekl Tesař. Ještě před začátkem protestu Tesař vyzval přítomné, aby si nasadili ústenky, které nazval náhubky, a dodržovali rozestupy od lidí, kteří nejsou ve stejné domácnosti.

Někteří z účastníků dorazili na místo demonstrace s českými vlajkami kvůli probíhajícímu státnmu svátky, ale také s transparenty. Ty hlásaly hesla jako "Už i viry jsou schopnější než vláda" nebo "Veličenstvo covid". Ještě před začátkem akce proběhla drobná potyčka mezi několika demonstranty a policií. Po tomto incidentu pořadatelé vyzvali protestující ke klidu s tím, že za něj mohou provokatéři.

Protest na náměstí Republiky skončil před půl druhou odpolední. Na dnešní den bylo do centra Prahy svoláno několik protestů a recesistických akcí. Ve čtyři hodiny odpoledne by se mělo protestovat na Klárově. Poslední protest v Praze, který se uskutečnil 18. října na Staroměstském náměstí, skončil násilně. Část demonstrantů se po oficiálním konci akce střetla s policií.

FOTO, VIDEO: První konflikty ještě před začátkem. V Praze vypukly demonstrace proti vládním opatřením

Na pražském náměstí Republiky se scházejí odpůrci vládních opatření proti šíření koronaviru. Před bankovním domem Unicredit se nyní nachází asi 150 lidí. Prostranství je obehnané policisty. Za nimi se však nachází další desítky až stovky...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ,

Štítky Náměstí Republiky, demonstrace, koronavirus, Praha, protest, COVID-19, policie, Staroměstské náměstí, Policie České republiky, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Protivládní protesty v Praze. Demonstranty obehnala policie  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.