Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na pražském webu veřejnost nově najde odběrová místa ve Středočeském kraji

Na webu covid.praha.eu najdou zájemci od pátku přehled odběrových míst na covid-19 i ve Středočeském kraji. Uvedl to mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Od října poskytuje web, který spustily hlavní město a datová platforma Golemio, informace o odběrových místech v Praze.

„Díky sdílení informací o jejich vytíženosti a centrálnímu online objednacímu systému už nebudou muset Středočeši a Pražané trávit hodiny ve frontách nebo objíždět kraj a hledat volné odběrové místo," uvedla radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Milena Johnová (Praha Sobě).

Podle mluvčího pražského magistrátu přibyly informace o celkem čtrnácti odběrových místech na území Středočeského kraje, a to díky spolupráci platformy Golemio a magistrátu hlavního města Prahy se společností Sator IT consulting, která zdarma poskytla potřebná data.

Ve čtvrtek v hlavním městě přibylo podle webu ministerstva zdravotnictví 1149 potvrzených případů nemoci covid-19. Aktuálně nemocných je v české metropoli téměř 14 800 lidí. Laboratoře v metropoli od začátku března potvrdily infekci novým koronavirem u 27 845 lidí. Necelá polovina ze všech nakažených v hlavním městě už se uzdravila. Naopak 231 infikovaných zemřelo.

Na webu se lidé dozví adresu, provozní dobu a u některých míst i nejbližší termín, na který se mohou lidé s žádankou i samoplátci předem objednat. Samoplátci zjistí rovněž cenu, jakou za testování na daném odběrovém místě zaplatí. K dispozici jsou i kontaktní údaje na provozovatele.

Web je v provozu od začátku dubna a podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) ho v těchto dnech navštěvuje kolem dvou tisíc lidí denně. „Jedná se tak o velmi používanou službu,” uvedl primátor hlavního města Zdeněk Hřib.

Magistrát zároveň pracuje na otevírání dalších odběrových míst. V hlavním městě by měla podle dřívějšího vyjádření náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) přibýt v budoucnu další odběrová místa pro testování na nový koronavirus v Praze 8 a v Praze 11.

Od pondělí 12. října funguje odběrové místo na covid-19 v areálu Nemocnice Na Františku v Praze 1. „Vznik centra byl koordinován ve spolupráci s městskou částí Praha 1, která nemocnici vlastní, a pražským magistrátem," uvedla již dříve mluvčí nemocnice Lucie Krausová. V úterý 6. října otevřel pražský magistrát odběrové místo v areálu holešovického Výstaviště. Ve čtvrtek 1. října začalo fungovat odběrové místo v městské poliklinice ve Spálené ulici.

V Praze je nyní podle seznamu uvedeném na webu ministerstva zdravotnictví 38 míst, kde se lze nechat v hlavním městě otestovat na nákazu covidem-19. V některých z nich je k dispozici více odběrových stanů či přepážek. Pouze samoplátce vyšetří například na odběrovém místě na letišti Václava Havla. Výhradně pacienty s žádankou přijímají v odběrovém místě Městské polikliniky Praha.

Autoři | Foto FNHK

Štítky koronavirus, internet, Praha, testování, Středočeský kraj, COVID-19, hlavní město, Pražský magistrát, Vít Hofman, Milena Johnová, Zdeněk Hřib, Praha sobě, Petr Hlubuček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pražském webu veřejnost nově najde odběrová místa ve Středočeském kraji  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.