Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podle Prymuly budou nakažení přibývat ještě deset až čtrnáct dní. Medici budou pomáhat i mimo páteřní nemocnice

, aktualizováno 16. října 2020, 13:27

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes na tiskové konferenci řekl, že nakažených covidem-19 bude přibývat ještě deset dní až dva týdny. Kapacity v nemocnicích se už podařilo zdvojnásobit, uvedl. Na konci měsíce by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška v optimističtějším scénáři mohlo potřebovat nemocniční péči 5000 lidí a v horším scénáři až 1000 intenzivní péči. Vláda dnes také patrně zruší seznam páteřních nemocnic, ve kterých mají působit medici povolaní k pomoci s epidemií koronaviru. Další protikoronavirová opatření v těchto dnech podle Prymuly zaváděna nebudou.

Polní nemocnice jsou provizorní, neznamená to, že se využijí

Prymula na tiskové konferenci uvedl, že se polní nemocnice připravují z bezpečnostních důvodů, aby kapacity lůžek nedošly. „Neznamená to, že je využijeme,“ dodal. O víkendu by se první vojenská polní nemocnice s 500 lůžky měla začít stavět v halách výstaviště v pražských Letňanech, řekl ve čtvrtek premiér Andrej Babiš (ANO).

Nárůst nakažených v rizikových skupinách

Pozorujeme už i nárůst nakažených ve zranitelných skupinách, roste počet pozitivně diagnostikovaných seniorů,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací Ladislav Dušek.  V říjnu se podle statistik nakazilo 9500 lidí starších 65 let a přes 4000 lidí nad 75 let, přes 2000 z nich je v domovech pro seniory. Častěji než mladší také končí v nemocnici.

Pokud by se neprojevila přijatá opatření, ve druhé polovině října se nakazí 200 tisíc až 250 tisíc lidí,“ uvedl Dušek. Reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, z víkendových 1,5 mírně kleslo na 1,4.

V zařízeních pro seniory je podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové spolu se zdravotnickými zařízeními a léčebnými lázněmi nejvyšší riziko nákazy. Vyšší riziko je podle ní také ve školách a školkách, na jednorázových hromadných akcích, v divadelních souborech a sportovních klubech. Lidé se také často nakazí v zaměstnání.

 Kolaps zdravotnictví nehrozí, říká Černý

Nemocnice řeší také problém nakaženého personálu. Podle dnes zveřejněných čísel je nakažených 1319 lékařů, 2703 sester a 2199 ostatních zdravotnických pracovníků.

Podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého kolaps zdravotnictví kvůli koronaviru nehrozí. Podle něj však budou nejbližší týdny velmi těžké, zejména pro personál, sdělil v pátek na tiskové konferenci.

Kapacita nemocniční péče bude posílena o 5000 lůžek a také o 800 až 1000 lůžek intenzivní péče. „Má to svoji cenu. Tou bude zastavení péče, kterou zastavit lze,“ uvedl Černý. Nemocnice mají odložit péči, která není pro zdravotní stav pacienta nezbytná. Černý rovněž řekl, že se bude více rozhodovat, která péče je ještě nezbytná a která už není.

Medici budou pomáhat i mimo páteřní nemocnice

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) dnes na tiskové konferenci řekl, že studenti vyšších ročníků jsou potřeba i v jiných zařízeních, například v nemocnici v Uherském Hradišti. Počítat s nimi v budoucnu mohou i další přetížené nemocnice.

Pracovní povinnost kabinet v pondělí uložil mimo jiné studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách či pátého ročníku studentů zubního lékařství a farmacie. 

Rozhodnutí kabinetu doprovodil seznam pěti desítek páteřních nemocnic. Prymula dnes řekl, že primárně by medici měli chodit do páteřních zařízení definovaných podle sítě urgentních příjmů. „Je ale pravdou, že některé nemocnice mimo tuto síť potřebují pomoc také, příkladem je Uherské Hradiště, kde kapacita je do vysoké míry vyčerpána,“ uvedl ministr.

Dnes proto předloží vládě návrh seznam zrušit. „Ve výkladové části bude uvedeno, že mediky bude moci použít i nemocnice jiná, mimo tuto síť. Nemocnice v Uherském Hradišti i ostatní, které se dostanou do ohniska, kdy budou muset poskytovat péči v míře mnohem vyšší, než standardně dělají,“ řekl.

Další opatření zatím zaváděna nebudou

Jsou tady názory, že bychom opravdu mohli roušky zavést i venku. Nicméně my nebudeme zavádět nová opatření v těchto dnech. Ve vazbě na předchozí opatření mohou být roušky ty, které by se zavedly, ale ještě o tom nebylo rozhodnuto,“ dodal Prymula.

Podle Prymuly je nynější situace náporem na zdravotníky. I pokud by reprodukční číslo kleslo pod jednoho, bude při velkých počtech nakažených chvíli trvat, než zase nápor na zdravotnictví klesne, dodal Prymula.

Podle ministra nepřišlo pozdě rozhodnutí o posledním zpřísnění, kdy byly uzavřené školy a restaurace. „Tato přísnější opatření se připravovala, musí vycházet z nějakých dat,“ uvedl. Mírnější opatření podle něj měla být zavedená už v srpnu, některá možná už v červenci.

Z průzkumů vyplývá, že desetina lidí naprosto odmítá opatření dodržovat, upozornil ministr. „Pak to znamená, že se nenaplní očekávání a musíte přijmout opatření, která jsou výrazně tvrdší, než se původně uvažovalo,“ dodal.

Každý by měl podle něj začít sám u sebe a vycházet ven co nejméně. „Osobní uzávěr, že se budu snažit zůstat doma, co to půjde, pokud to nebudou nutné aktivity, to je to zdaleka nejúčinnější, co můžeme udělat. Protože nejdůležitější je omezit počet kontaktů a pak jsme schopni snížit obrovskou zátěž, kterou v populaci máme,“ dodal.

Roman Prymula se ve čtvrtek obrátil na českou veřejnost s výzvou, aby lidé zůstali doma, pokud to bude jen trochu možné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, Roman Prymula, nakažení, covid-19, nemocnice, tisková konference, Ladislav Dušek, ANO 2011, intenzivní péče, pandemie covidu-19, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Vladimír Černý, Uherské Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle Prymuly budou nakažení přibývat ještě deset až čtrnáct dní. Medici budou pomáhat i mimo páteřní nemocnice  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.