Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

„Zbrzdění je velmi dlouhé. Je to jako plující parník, kdy musíte točit kormidlem hodně dopředu,“ říká Prymula o nárůstu případů

Příští týden chce ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) představit výhledovou strategii k onemocnění covid-19. Bude obsahovat zvažovaná opatření v případě dalšího vývoje epidemie a parametry, kdy by je bylo potřeba zavést. Řekl to dnes na tiskové konferenci. Chce také zveřejňovat všechna data o epidemii, u kterých to bude možné. Prymula dnes také představil aktualizovanou mapu okresů. Kromě Prahy je červenou barvou, která značí nejvyšší riziko nákazy, označeno také Uherskohradišťsko a okresy Praha-západ a Praha-východ. Oranžových je pak 55 okresů.

„Zbrzdění je jako zaoceánský parník, taky musíte točit kormidlem hodně dopředu.“

Trend, který není pozitivní, je narůstající podíl pozitivních testů,“ řekl Roman Prymula. Cílem je podle něj dostat se k hranici deseti procent. Ve středu to bylo až 15 procent. Současné reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je stále 1,24.

Nejvíc pacientů s covidem je v nemocnicích v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Vůbec nejvíc nemocných leží v nemocnici v Uherském Hradišti, kde je nakažených covidem 73.

Ani při okamžitém zavedení přísných opatření se podle Prymuly nepodaří nárůst nových případů okamžitě zastavit. „Zbrzdění je velmi dlouhé. Je to jako plující zaoceánský parník, kdy musíte točit kormidlem hodně dopředu,“ řekl. Každé opatření se podle něj projeví za sedm až deset dní.

Kapacity jsou naplněné z 20 procent

Cílem všech přijímaných opatření je podle ministra zabránit vyčerpání kapacit nemocniční péče. Podle šéfa klinické skupiny ministerstva a předsedy České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimíra Černého bylo ve čtvrtek hospitalizovaných 1134 pacientů, na jednotkách intenzivní péče je 192 z nich. „Kapacity jsou naplněné asi ze 20 procent. Zatím ve většině nemocnic není nutné omezovat elektivní necovidové péče,“ dodal.

Nejhůře je na tom Uherskohradišťsko

Množství nových případů obvykle roste s počtem testů. Čtvrteční počet ministerstvo zveřejní dnes večer, v dalších pracovních dnech nynějšího týdne nepřevýšil 20 tisíc. Přitom v minulém týdnu denní počet testů většinou přesahoval 22 tisíc. Podle posledního známého údaje je mezi testovaných nakažených téměř 15 procent.

Nákaza se nyní nejvýrazněji šíří na Uherskohradišťsku, kde za poslední týden připadá na 100 tisíc obyvatel přes 276 případů koronaviru. Na Benešovsku je to 245, na Náchodsku 220, na Pelhřimovsku 210. V ostatních okresech včetně Prahy je tento údaj pod dvěma sty. Nejméně nakažených hlásí Českolipsko s 26 případy na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní.

Foto vlada.cz, mzcr.cz

Štítky ČR, vláda, koronavirus, COVID-19, Roman Prymula, parník, Praha, okres Uherské Hradiště, ANO 2011, okres Praha-západ, okres Praha-východ, nemocnice, Vladimír Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Zbrzdění je velmi dlouhé. Je to jako plující parník, kdy musíte točit kormidlem hodně dopředu,“ říká Prymula o nárůstu případů  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.