Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od neděle přibylo v Praze rekordních 288 nově nakažených koronavirem. Praha zvýší počet odběrných míst

Od neděle přibylo v Praze rekordních 288 nových potvrzených případů koronaviru. Dosavadní rekord z pátku, kdy bylo nově nakažených 275, byl tak překonán. Dohromady se od začátku epidemie v Praze nakazilo již 7349 lidí, z nich se vyléčilo 4884 a 115 lidí s covidem-19 zemřelo. V důsledku vysokého nárůstu Praha zvýší počet odběrových míst pro testování a množství ochranných pomůcek.

V Praze od minulé středy platí omezení otevírací doby restaurací a nošení roušek v obchodech a nákupních centrech. Už od začátku září bylo povinné chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Většina má mírné příznaky

V Praze je nyní 2360 nakažených. Většina z nemocných má však mírný průběh nemoci a někteří jsou zcela bez příznaků. Pražské nemocnice minulý týden uvedly, že zaznamenávají v posledních dnech jen mírný nárůst pacientů s koronavirem. Většina z nemocnic pro pacienty s covidem-19 vyčlenila speciální lůžka.

Vytížená odběrová místa

V posledních dnech jsou v Praze velmi vytížená odběrová místa. Například Thomayerova nemocnice od zítřejšího dne plánuje otevřít nové odběrové místo. Podle mluvčího nemocnice Petra Sulka jsou přes týden na maximu kapacity. A nejinak je tomu i na dalších odběrových místech. V Nemocnice Na Bulovce provedou až 1000 odběrů denně, ale stejně to nestačí. Rekordní počty testovaných v posledních dnech hlásí také Ústřední vojenská nemocnice nebo firma EUC laboratoře, která provozuje odběrové místo ve veleslavínském zámku. Zájemci se mohou nechat otestovat například i ve Fakultní nemocnici v Motole nebo ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zařadilo do druhého oranžového stupně ohrožení koronavirem k Praze nově okres Uherské Hradiště a středočeské okresy Beroun, Kladno, Kolín a Praha-východ.

Praha, Berounsko a Plzeň-jih

Za uplynulých sedm dní je v Praze téměř 158 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Je na tom tak nejhůře z celého Česka. Druhý nejspostiženější region, co se koronavirové nákaz týče, je Berounsko, kde je na 100 tisíc obyvatel 150 nakažených a následuje okres Plzeň-jih, kde je 148 případů na 100 tisíc obyvatel.

Dezinfekce rukou ve veřejně přístupných budovách

Praha nově zavádí povinnost dezinfekce rukou při vstupu do veřejně přístupných budov. Na dodržování těchto pravidel mají dohlížet provozovatelé a pokud si návštěvník ruce nevydezinfikuje, má být z budovy či provozovny vykázán. Pražská hygiena ve svém nařízení uvádí, že ode dneška musí být dezinfekce ve všech provozovnách nabízejících zboží nebo služby, provozovatelé svým zaměstnancům nařídí ji pravidelně používat a zákazníky k jejímu použití vyzvou.

V Praze začala platit povinnost dezinfekce rukou při vstupu do veřejně přístupných budov

V Česku dnes začínají platit další regionální opatření proti šíření nového typu koronaviru. V celém Středočeském kraji a v okrese Uherské Hradiště začne podobně jako už dříve v Praze platit omezení otevírací doby restaurací a barů, které musejí...

Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Praha, COVID-19, nemocnice, okres Beroun, okres Plzeň-jih, Fakultní nemocnice v Motole, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Na Bulovce, Ústřední vojenská nemocnice, Thomayerova nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od neděle přibylo v Praze rekordních 288 nově nakažených koronavirem. Praha zvýší počet odběrných míst  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.