Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze během úterý přibylo 101 případů koronaviru. Je to nejvíc od začátku epidemie

Denní nárůst potvrzených případů koronaviru v Praze je nejvyšší od začátku epidemie. K úterním 18:00 za předchozích 24 hodin přibylo 101 nových případů. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice. Doposud nejvyšší denní nárůst zaznamenaly pražské laboratoře 4. dubna, a to 99 pozitivních testů. Celkem se v hlavním městě od začátku epidemie nakazilo 3001 lidí, z nichž 2108 se už vyléčilo a 104 zemřelo.

Za nárůstem stojí Techtle Mechtle

V minulém týdnu připadaly nejvyšší denní nárůsty na čtvrtek a neděli, kdy laboratoře shodně odhalily 52 pozitivních testů. Za nárůstem počtu nakažených v posledních dnech stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. Podle vyjádření klubu podnik navštívilo 11. července děvče, které zřejmě mělo nákazu covidem-19 a zúčastnilo se party s mixem mladých pražských sportovců.

Mluvčí Hradní stráže Jiří Havel řekl, že onemocnění covid-19 se prokázalo u jednoho vojáka Hradní stráže. Do karantény byli umístěni další příslušníci jednotky, kteří se s ním setkali. S prezidentem Milošem Zemanem vojáci do styku nepřišli.

Opatření jsou podle primátora přiměřená

Pražští hygienici po dohodě s magistrátem od pondělí zavedli povinnost zakrytí úst a nosu kromě nemocnic i v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. „Myslím, že opatření v tuto chvíli odpovídá datům," řekl v pondělí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). V Praze platí také povinnost nosit roušky v metru, v povrchové MHD to vedení magistrátu a dopravního podniku doporučují.

Hlavní město vyšlo nejhůře při představování mapky klasifikace českých regionů podle stupně zasažení novým typem koronaviru. Nový systém má rozdělovat regiony na úrovni okresů na čtyři stupně rizika označené šedou, zelenou, žlutou a červenou barvou. Na pondělní tiskové konferenci padlo, že hlavní město by nyní jako jediné spadalo do žluté, tedy druhé nejvážnější kategorie.

Prahu kvůli zhoršené situaci zařadila Belgie mezi "oranžové" destinace, kde je již Moravskoslezský kraj a kam a odkud je cestování povoleno s určitými podmínkami. Znamená to, že po návratu cestovatele do Belgie z této destinace je nutná konzultace s lékařem, který provede test a dá odpovídající doporučení ohledně karantény.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, epidemie, případy, Praha, COVID-19, hlavní město, Krajská hygienická stanice, Belgie, Jiří Havel, Hradní stráž, Miloš Zeman, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze během úterý přibylo 101 případů koronaviru. Je to nejvíc od začátku epidemie  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.