Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Praze za týden přibylo 98 případů covidu, patří mezi ohniska

V Praze v uplynulém týdnu přibylo 98 nemocných covidem-19. K včerejšímu večeru hygienici v hlavním městě evidují 2271 případů nemoci. Vyléčilo se 1472 lidí, od minulého pátku se počet uzdravených zvýšil o 41. Úmrtí zůstalo 92. Vyplývá to z údajů na webu pražské hygienické stanice. Nynější nárůst byl vyšší než o týden dřív, kdy nových případů přibylo 60. Prahu hygienici řadí mezi ohniska nemoci v Česku.

Nové případy covidu-19 jsou podle hygieniků v každé městské části Prahy. Pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová ve čtvrtek uvedla, že koronavirus se v hlavním městě šíří v komunitě, ale jsou i lokální ohniska s desítkami nakažených. Více případů se podle ní v posledních dvou týdnech objevilo v Praze 4 až 6, Praze 8 až 10 a Praze 13. "Nosit roušky v MHD dál považujeme za velmi potřebné," podotkla.

Praha tak asi bude spolu s Karvinskem a nově také Frýdecko-Místeckem mezi oblastmi, kde se od počátku července nebudou rušit některá protikotonavirová opatření. Jinde v Česku budou lidé od července smět odložit roušky také ve vnitřních prostorách nebo veřejné dopravě, padne i zákaz nočního provozu restaurací a hospod.

V hlavním městě hygienici v tomto týdnu hledali kontakty primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), u kterého se nákaza potvrdila v úterý. V karanténě je celé vedení města a desítky dalších politiků, úředníků či hasičů, s nimiž se radní setkal. První testy na covid-19 byly u všech z nich negativní, oznámili dnes hygienici.

Statistika pražských hygieniků se liší od údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Podle nich bylo v hlavním městě dosud prokázáno 2395 případů koronaviru a 99 lidí s covidem-19 zemřelo. Praha má podle ministerstva největší absolutní počet potvrzených případů nemoci, vyléčených i zemřelých ze všech krajů. V hlavním městě je také největší podíl případů na obyvatele, a to téměř 181 na každých 100 tisíc obyvatel.

Nejvíce nakažených hygienici evidují v Praze 4, kde byla dosud nemoc diagnostikována u 625 lidí. V žádném jiném pražském obvodu zatím počet nakažených nepřesáhl 300. Po přepočtu na počet obyvatel je na tom ale nejhůře Praha 2, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 235 případů nemoci.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Praha, COVID-19, nemoc, hlavní město, Česko, Krajská hygienická stanice, Jarmila Rážová, Petr Hlubuček, Starostové a nezávislí, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze za týden přibylo 98 případů covidu, patří mezi ohniska  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.