Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lék favipiravir dorazil do Thomayerovy nemocnice. Dostane ho pacient s těžkým průběhem onemocnění

Thomayerova nemocnice má od úterý k dispozici japonský lék favipiravir, který bude použit v boji proti onemocnění covid-19. Kromě plazmy s vytvořenými protilátkami proti kovidové infekci, to bude tak další možná léčba, kterou Thomayerova nemocnice chce použít pro akutní pacienty s těžkým průběhem onemocnění.

Lék favipiravir bude použit u prvního pacienta, který byl do nemocnice přijat s těžkým zápalem plic. Pacient je hospitalizován na plicní klinice. V současné době je v Thomayerově nemocnici více než dvacet pacientů s onemocněním covid-19.

Favipiravir byl původně určen na léčbu chřipky. V roce 2014 byl během epidemie eboly v západní Africe testován při léčbě eboly. Předběžné výsledky ukázaly snížení míry úmrtnosti u pacientů s nižší koncentrací viru v krvi, ale žádný účinek nenastal u skupiny s vyšší koncentrací viru, více ohrožené úmrtím.

Léku na chřipku s látkou favipiravir, prodávaného pod názvem Avigan, do Česka dorazí dávka asi pro sto pacientů. Zhruba pětina z toho je dar, který Česku poskytlo Japonsko, zbytek stát koupí.

Lék se bude využívat jako experimentální, protože není v tuzemsku registrovaný. Pacientovi ho bude možné podat na základě jeho informovaného souhlasu. Mimořádné použití léku povolilo ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Foto facebook.com

Štítky ČR, Japonsko, nemocnice, koronavirus, Praha, favipiravir, Thomayerova nemocnice, nemoc, pacient, léčba, Česko, Afrika, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Státní ústav pro kontrolu léčiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lék favipiravir dorazil do Thomayerovy nemocnice. Dostane ho pacient s těžkým průběhem onemocnění  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.