Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V pražských nemocnicích není dostatek míst pro nakažené klienty z domovů pro seniory. Stát selhává, říká radnice

V pražských nemocnicích není dostatek míst pro klienty domovů pro seniory, kteří jsou nakažení novým typem koronaviru. Musí tak zůstávat v zařízeních, která nemají možnosti zajistit potřebnou míru izolace. Tento týden to uvedla pražská radní pro zdravotnictví a sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě), podle které na to stát rezignoval. Kraje musí podle požadavku ministerstva zdravotnictví zajistit lůžka pro seniory s koronavirem. V Praze jsou však s jednou výjimkou jen státní nemocnice.

Některé kraje se k plošnému přesouvání nakažených seniorů do nemocnic staví kriticky. To je případ například hejtmanů Moravskoslezského kraje Iva Vondráka (ANO), Libereckého kraje Martiny Půty (Starostové pro Liberecký kraj) nebo hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD). Ten dnes řekl, že hromadný přesun by mohl ohrozit chod nemocnic i převážené klienty.

Kraje by měly pro seniory vyčlenit 60 lůžek na 100 tisíc obyvatel. Hlavní město je nicméně zvláštní případ, protože nemá vlastní nemocnice. Jedinou je Nemocnice Na Františku, kterou vlastní Praha 1. Ta již pro nakažené seniory vyhradila devět lůžek a její ředitel David Erhart uvedl, že to je maximum, které zařízení zvládne. Šéf Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamnáček (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že štáb na žádost krajů doporučil zahrnout do požadavku na zajištění lůžek vedle nemocnic sociální zařízení.

Podle Johnové však nelze v sociálních zařízeních zajistit stejnou úroveň jako v nemocnicích. "Pražská hygiena i pracovníci domovů obvolávají nemocnice stále dokola, klienty, kterým je přes 80 let a mají zatím lehký průběh, ale státní nemocnice přijmout nechtějí. Zůstávají v domovech, kde je nemožné vytvořit takové podmínky pro izolační ošetřovatelství jako na infekčních lůžkách," uvedla. Zdravotnický systém přitom není přetížený, jako je tomu v jiných zemích. "Stát infekční lůžka nevytvořil a na péči o seniory v domovech rezignoval," řekla Johnová. Vláda již dříve pro izolaci starších pacientů s lehčími příznaky vyčlenila 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po dnešním jednání pražského krizového štábu řekl, že s ohledem na nařízení bude muset vedení města státním nemocnicím vyhrazení infekčních lůžek přikázat. "Je velice zvláštní, že nám ministerstvo zdravotnictví pošle mimořádné opatření, a my ho vlastně musíme splnit tím, že něco nařídíme jejich vlastním nemocnicím," podotkl. Radní Johnová doplnila, že Prahou provozovaná Městská nemocnice následné péče ve Vysočanech pro infikované seniory připravuje vyhrazené patro s 31 lůžky.

Postoj vedení hlavního města kritizoval pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher (za ANO), podle kterého magistrát nebyl schopen domovům pro seniory zajistit ani ochranné pomůcky. "Paní radní by si tedy měla nejprve zamést před vlastním prahem a ne všechno svádět trapně na vládu," uvedl.

Podle informací pražské hygienické stanice bylo ke čtvrtečnímu odpoledni v pražských sociálních zařízeních v izolaci 60 seniorů buď s potvrzenou nákazou, nebo s příznaky a čekajících na výsledky testů. Nákaza se v metropoli objevila v domovech pro seniory v Michli a na Chodově, na klinice geriatrie a následné péče Thomayerovy nemocnice a v Nemocnici Sv. Alžběty Na Slupi, která funguje primárně jako léčebna dlouhodobě nemocných.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, nemocnice, koronavirus, sociální, Praha, domov pro seniory, Milena Johnová, Praha sobě, ANO 2011, ČSSD, domov, Ivo Vondrák, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražských nemocnicích není dostatek míst pro nakažené klienty z domovů pro seniory. Stát selhává, říká radnice  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.