Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sestru z Thomayerovy nemocnice trápilo, co se o ní psalo, říká přednostka kliniky

Nečekané úmrtí zdravotní sestry z plicní kliniky pražské Thomayerovy nemocnice mohl částečně způsobit stres z událostí posledních dní. Sestra nakažená koronavirem podle přednostky pneumologické kliniky Martiny Vašákové špatně snášela výstupy v médiích, kde byla osočována z nezodpovědného přístupu a roznášení nemoci.

Osmačtyřicetiletá zdravotní sestra zemřela podle serveru Seznam Zprávy v neděli v domě v Říčanech. Její záhadnou smrt nyní vyšetřuje policie, která pracuje s verzí náhlého úmrtí, protože nic nenasvědčuje tomu, že šlo o násilný trestný čin nebo sebevraždu. Příčinu smrti určí až nařízená pitva.

Česká média v pondělí upozornila, že sestra si den před smrtí na facebooku stěžovala na nedostatek ochranných pomůcek při péči o pacienty nakažené koronavirem.

Mezi sedmnácti oběťmi koronaviru je i zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice

Mezi sedmnácti oběťmi nového koronaviru v České republice je i zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice v Praze. Podle mluvčího nemocnice Petra Sulka zdravotní sestra zemřela doma a s ohledem na přání rodiny nebude sdělovat žádné další informace....

Žena se nakazila od hospitalizovaného taxikáře, který byl později v kritickém stavu připojen na mimotělní oběh a jako jediný v Česku dostává experimentální lék remdesivir.

Na klinice se podle posledních informací od pacienta s koronavirem nakazily dvě sestry a jeden lékař, další sestřička z ambulance a sanitářka se pravděpodobně nakazily mimo nemocnici.

Sestra se izolovala od rodiny

Právě jedna z nakažených sester podle přednostky kliniky nesla velmi špatně to, co se o ní objevovalo v médiích. Kvůli nákaze se izolovala od rodiny a těžkou situaci jí pomáhala řešit sousedka, která jí nosila nákupy. „Stres byl určitě jeden z přispívajících faktorů jejího odchodu,“ řekla dnes v České televizi přednostka Martina Vašáková.

V médiích se totiž čím dál častěji skloňovala slova náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ohledně možného pochybení zdravotnického personálu při kontaktu s nakaženým pacientem. Za sestry se postavilo vedení nemocnice, podle kterého nikdo ze zaměstnanců nepochybil a v dané situaci se zachoval zcela profesionálně.

Odboráři nemají pochopení pro osočování

Ostrá slova politiků a expertů kritizují také odboráři. Podle nich je nepřijatelné, aby personál někdo vinil z roznášení nákazy mezi pacienty, klienty či kolegy, když pracuje v tak obtížných podmínkách pod tlakem a často bez ochranných pomůcek. 

„Je zcela nepřijatelné, aby se k těmto obrovským obavám přidával ještě strach z toho, že v případě vypuknutí nákazy bude zaměstnanec označován v médiích jako ten, kdo nákazu ´do zařízení zavlekl´ či dokonce ´chodil do práce s příznaky nemoci a nakazil kolegy a pacienty´. Tyto příklady se již staly a jsou vůči přetíženým a obětavým zaměstnancům mimořádně kruté,“ uvedly odbory.

Poukazují na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, podle kterého musí od 21. března zdravotník svému zaměstnavateli nahlásit, že přišel bez ochranných pomůcek do kontaktu s nakaženým. Vedení rozhodne, jestli je zdravotníkova práce pro zajištění péče nezbytná. Pokud není, může do karantény. Jinak chodí do práce, má mít respirátor a další pomůcky, měřit si před směnou teplotu a za pět dnů jít na test.

„Takovýto postup považuje odborový svaz za mimořádně nebezpečný, protože ohrožuje zaměstnance, jejich pacienty a klienty, členy rodiny a další osoby,“ uvedli odboráři. Požadují, aby zdravotník po kontaktu s nakaženým musel zůstat v karanténě aspoň pět dní do testu a jeho výsledku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FTN

Štítky Praha, koronavirus, nemocnice, Thomayerova, úmrtí, sestra, odbory, klinika, Thomayerova nemocnice, COVID-19, Martina Vašáková, pacient, Facebook, Říčany, Seznam Zprávy, Roman Prymula, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sestru z Thomayerovy nemocnice trápilo, co se o ní psalo, říká přednostka kliniky  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.