Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prevence proti koronaviru. Inspekce řeší prodejce doplňků stravy, kteří parazitují na virové epidemii

, aktualizováno 25. března 2020, 12:25

Inspektoři zemědělské a potravinářské inspekce varuji před různými vykutálenými prodejci, kteří se snaží parazitovat na virové epidemii. Někteří totiž nabízí různé doplňky stravy s dodatkem, že jde o prevenci proti koronaviru. Jejich tvrzení přitom často nejsou ověřená a tím mohou klamat zákazníky. Doplňky stravy totiž nelze připisovat žádné léčebné ani preventivní účinky.

„V rámci aktuálně řešených případů inspektoři zjistili, že při propagaci doplňků stravy někteří prodejci používají zakázaná léčebná tvrzení a nepovolená zdravotní tvrzení a to právě uváděním údajných účinků proti koronaviru,“ shrnul mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jedním z takových prodejců je Filip Vítů, který cílí na Pražany. Těm ve stanicích metra a do schránek rozdal zhruba tři tisíce letáků s reklamou na doplněk stravy, který má sloužit jako prevence proti koronaviru. Z letáku také vyplývá, že právě tyto doplňky stravy slouží jako podpora v nejohroženějších nemocnicích.

Filipa Vítů jsme kontaktovali s našimi dotazy, ty si přečetl, ale nezareagoval. Podle jeho facebookové stránky ÚpravaVáhy.cz se zabývá prodejem značky Herbalife. „Chování, které bylo příčinou zmiňovaného incidentu, je pro nás neakceptovatelné. Tyto informace jsme předali všem našim členům a naše oddělení, které dohlíží na dodržování předpisů, tento incident promptně řeší. Stejný postup bude následovat, pokud by se objevily další případy,“ dodala společnost Herbalife Nutrition.

„Inspekce důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům,“ dodal Kopřiva.

Inspekce také zahájila správní řízení také s provozovateli e-shopu joalis.cz, který u jednoho z doplňků stravy uvádí, že produkt „pomáhá tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru.“ I to je samozřejmě nepodložené tvrzení.

„Inspektoři inspekce aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále,“ uzavřel mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ohodnoť článek

Foto SZPI

Štítky koronavirus, strava, inspekce, prodejce, doplněk stravy, COVID-19, epidemie, Herbalife, Státní potravinářská inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prevence proti koronaviru. Inspekce řeší prodejce doplňků stravy, kteří parazitují na virové epidemii  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.