Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bitky o toaletní papír a zavřené pláže. Češka žijící v Sydney popisuje aktuální situaci ve městě

V České republice byla dnes pokořena hranice tisícovky lidí nakažených novým typem koronaviru. Co se týká čísel, je na tom velmi podobně například Kanada, kde je nakažených asi 1300 a Austrálie, která k dnešnímu dni hlásí 1286 případů nákazy, 7 úmrtí a 46 uzdravených. Právě v australském Sydney žije Češka Jana, která popisuje situaci ve městě.

Plné hospody a uzavřená pláž Bondi

„Zatím u nás neplatí povinnost nosit roušky, plno lidí ji nemá. V obchodech ji má jen pár lidí, většinou Asiati,“ popisuje Jana situaci v Sydney, kde lidé stále chodí do práce, ale stejně jako u nás má část zaměstnanců nařízenou práci z domova. „Kavárny a restaurace mají stále otevřeno, v hospodách i na plážích je narváno,“ říká Jana k situaci ve městě.

V sobotu policie uzavřela slavnou pláž Bondi v Sydney, protože zde byl překročen počet lidí, kteří se podle australských nařízení mohou na veřejnosti sejít. Úřady prozatím zakázaly shromažďování více než 500 osob.

Bitky o toaletní papír

„Máme nařízeno dodržovat mezi sebou vzdálenost jeden a půl metru, ale to se tady moc nepraktikuje. Lidé pořád nakupují v nákupních centrech, leží od sebe kousek na pláži nebo dávají piknik v parku,“ popisuje Jana, která v Sydney žije už šestým rokem a pracuje jako barmanka a číšnice.

„Nejvíc se nakupuje toaletní papír, doteď jsem nepochopila, proč je takový zájem právě o něj. Lidi se ale o toaleťák někdy vyloženě přetahují a v některých případech i tahají za vlasy. Sehnat ruličku toaletního papíru je tady celkem problém,“ říká Jana. Kromě toaletního papíru vzbuzují velký zájem nakupujících také těstoviny, rýže, maso nebo dezinfekce na ruce. „Pro lidi, kteří chtějí udělat klasický nákup na večeři, je to někdy frustrující,“ vysvětluje.

Omezení cestování a zavírání škol

Australská vláda chystá kvůli koronaviru další preventivní opatření. Premiér Scott Morrison vyzval Australany, aby odložili veškeré cesty, které nejsou nezbytné. Morrison chce mimo jiné omezit vycházení, obzvláště pak v oblastech zasažených nákazou, kam patří i Sydney.

„Podle nejnovějších informací by se v Austrálii měly zavírat školy, kluby, bary nebo restaurace. To by mohl být velký problém pro řadu studentů, kteří právě v těchto službách pracují, aby měli na školné,“ uzavírá Jana.

Premiér Morris dnes ohlásil druhý balíček k podpoře hospodářství, na které doléhají následky koronaviru. Opatření, jehož objem je 66 miliard australských dolarů (976,5 miliard korun), je určené pro pomoc především menším podnikům. Nový balíček tak navýšil pomoc australské vlády na 189 miliard australských dolarů (2,8 bilionu korun).

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, zahraničí, Češi, Austrálie, Sydney, pláž, toaletní papír, Česko, COVID-19, Kanada, Scott Morrison

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bitky o toaletní papír a zavřené pláže. Češka žijící v Sydney popisuje aktuální situaci ve městě  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.