Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dezinfekce ze zabaveného lihu a tři miliony roušek pro Prahu. To jsou plány hlavního města

Hlavní město chce v souvislosti s šířením nákazy novým typem koronaviru nakoupit tři miliony chirurgických roušek a půl milionů respirátorů za celkem 123 milionů korun. Sloužit mají zejména pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách, ale i pro veřejnost. Nákup dnes schválili pražští zastupitelé. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že materiál by měl dorazit do neděle, i když s ohledem na situaci na trhu to není jisté. Město podle něj také plánuje poskytnout veřejnosti dezinfekci, kterou nechává míchat na ČVUT z lihu zabaveného celní správou.

Česko má 572 potvrzených případů nákazy koronavirem. Ve středu přibylo 110 nakažených. Od pondělka platí z rozhodnutí vlády zákaz volného pohybu lidí s výjimkou cest do práce, pro základní životní potřeby nebo k lékaři. Uzavřeny jsou hranice. Od dnešní půlnoci začal platit zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst.

Roušky a respirátory z Indie a Turecka

Radní Prahy pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) uvedla, že předběžná dohoda s dodavateli se týká objednávky třívrstvých chirurgických roušek v ceně 20 korun za kus a respirátorů typu FFP2 po 120 korunách. Pomůcky by měly dorazit z Indie a Turecka. Radní uvedla, že s ohledem na situaci na trhu je možné, že pomůcky v termínu nedorazí, potom by město od objednávky ustoupilo.

„Pokud by nám roušky mělo přijít do týdne či dvou, tak je to bezpředmětné," doplnil Hlubuček. Do té doby podle něj již lidé budou mít roušky ušité. Jiná je situace v případě respirátorů, které město bude dále shánět i v případě pozdějšího dodání, protože jsou nutné pro zajištění služeb. Johnová dodala, že i když se v případě dodání počítá s distribucí pomůcek mezi veřejnost, prioritní jsou zdravotníci a lidé, kteří pracují se seniory a dalšími ohroženými skupinami.

Radnice pražských městských částí dostanou na boj s koronavirem 396 milionů korun

Radnice pražských městských částí dostanou od magistrátu dohromady 392,5 milionu korun. Peníze budou sloužit na uhrazení nákladů spojených s bojem proti epidemii nového koronaviru. Rozhodli o tom dnes zastupitelé hlavního města. Peníze město vezme...

Město má k dispozici dezinfekci ze zabaveného lihu

Hlubuček dále řekl, že město má denně k dispozici zhruba dva kubické metry dezinfekce, kterou vyrábějí na ČVUT ze zabaveného lihu. Zatím je využívá například v MHD, kde jsou umístěny nádoby s dezinfekcí pro cestující, nabízí je také městským částem. "Za chvíli je budeme moci nabídnou i veřejnosti," dodal Hlubuček.

Praha si na nedostatek pomůcek opakovaně stěžovala, čeká také na dodávku 15.000 respirátorů z dodávky, kterou centrálně objednal Plzeňský kraj. Ta se však zdržela v Anglii, kvůli zpoždění město podle vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dostane slevu.

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, omezení, roušky, obchod, Praha, rouška, respirátor, Petr Hlubuček, dezinfekce, Česko, České vysoké učení technické v Praze, Starostové a nezávislí, Milena Johnová, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dezinfekce ze zabaveného lihu a tři miliony roušek pro Prahu. To jsou plány hlavního města  |  Koronavirus  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.