Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zastupitelé schválili Kreativní Prahu. Nový ústav bude sbírat data o kultuře

Pražský magistrát založil tzv. zapsaný ústav Kreativní Praha, který bude mít za úkol rozvíjet a podporovat kulturní, kreativní a vzdělávací činnosti v metropoli. Navazuje na stejnojmenný tříletý projekt městského Institutu plánování a rozvoje (IPR), který sídlí v městských domech u Staroměstského náměstí. Založení ústavu včera schválili zastupitelé.

„Bude hlavně systematicky sbírat a vyhodnocovat data o kultuře," řekla k účelu ústavu radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě). Město podle ní nyní řeší v souvislosti s koronavirovou krizí problém nedostatku informací o kultuře v Praze a chování obyvatel ve vztahu k ní.

Radní dodala, že ústav se bude snažit naplňovat městem schválený strategický plán a koncepci kulturní politiky. Bude spolupracovat s kulturními aktéry na lokální úrovni a s městskými částmi, dále bude poskytovat poradenství. Cílem je podle Třeštíkové také podpořit kulturu pro děti. „V Praze je nedostatek kulturních scén pro děti a mládež," řekla. Doplnila, že podobnou organizaci mají například Bratislava, Brno nebo Berlín.

Pro letošní rok město ústavu poskytne kromě milionového vstupního vkladu také tři miliony korun z rozpočtu IPR. V dalších letech vyjde jeho fungování podle schváleného dokumentu na čtyři miliony korun ročně, o které bude ponížen rozpočet IPR.

„Nevidím žádný důvod, speciálně v dnešní době, abychom zakládali ústav. Je to nějaké zafixování nákladů," řekl zastupitel Lubomír Brož (ANO). Dodal, že podle něj bude rozpočet v dalších letech výrazně narůstat. Ocenil dosavadní projekt Kreativní Praha, který však podle něj mohl stejně jako dosud fungovat pod IPR.

Prvním ředitelem ústavu je podle důvodové zprávy k přijatému usnesení Petr Peřinka, který nyní vede stejnojmenný projekt IPR. Zvolila ho na tři roky sedmičlenná správní rada ústavu, ve které zasednou například radní Vít Šimral (Piráti) a Jan Chabr (TOP 09) nebo ředitel magistrátního odboru kultury Jiří Sulženko. Členy správní rady jmenuje na pět let zakladatel, tedy magistrát. Na činnost ústavu bude dohlížet čtyřčlenná dozorčí rada jmenovaná rovněž na pět let, do ní zasednou například radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) a šéf klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil (TOP 09).

Ústav bude nadále působit v prostorách Pražského kreativního centra, které se od roku 2017 nachází v Radničních domech nedaleko Staroměstského náměstí. V domech vznikly kanceláře, zasedací místnosti či přednáškové sály a lidé sem mohou chodit na semináře, přednášky či workshopy. „Do dnešního dne se v centru konalo přes 200 akcí s mezinárodní účastí a přivítalo přes 200.000 návštěvníků," řekla Třeštíková. V centru sídlí také například Skautský institut a další kulturní organizace.

Autoři | Foto kreativnipraha.eu

Štítky správa, kultura, Kreativní Praha, Praha, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, dům, projekt, Hana Třeštíková, Staroměstské náměstí, Pražský magistrát, Praha sobě, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili Kreativní Prahu. Nový ústav bude sbírat data o kultuře  |  Život a styl  |  Drbna  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.