Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Objevte modulární domy aneb Levné bydlení ve vlastním

PR článek

Už nějaký ten rok pokukujete po vlastním bydlení, a když už to konečně začalo vypadat nadějně, zjistili jste, že díky aktuální situaci prostě nedosáhnete na dostatečně vysokou hypotéku? Ještě není nic ztraceno, řešením může být modulární dům. I ten lze v některých případech financovat hypotékou, navíc jde o levnější variantu bydlení ve vlastním.

Když se řekne modulární dům

Modulární výstavbou se rozumí pasivní nebo nízkoenergetické domy poskládané z jednotlivých prostorových jednotek neboli modulů. Ty se prefabrikují v suchém prostředí výrobních závodů a následně se osazují na připravený pozemek. Každý objekt může tvořit jeden i více modulů, postaveno můžete mít i za pár měsíců.

Ve výrobních halách se připraví včetně rozvodů a vybavení, odtud se pak převezou na konkrétní místo, kde se během poměrně krátké doby sestaví celý dům a napojí se na inženýrské sítě. Právě v tom spočívá celý rozdíl ve srovnání s klasickými stavbami z cihel, betonu, dřeva nebo pórobetonových tvárnic.

Víte, že modulární domy jsou ekonomicky i ekologicky výhodné?

Jaké jsou přednosti modulárních domů?

Moduly lze libovolně sestavovat, můžete si poskládat třeba dům do písmene L nebo U, moduly můžete dávat i na sebe a postavit si patrový dům. Velkou výhodou je skutečnost, že váš dům se může měnit spolu s potřebami vaší rodiny.

Začít můžete klidně s jedním modulem a postupně přidávat další, až získáte dům, který chcete a potřebujete. O několik let později klidně můžete přistavit i moduly pro rodiče, o které se budete chtít starat.

Mezi další přednosti patří rychlost výstavby. Modulární dům může stát i pár měsíců od podpisu smlouvy, dům na pozemku ve finální fázi může klidně vyrůst během pár dnů. Na pozemek, kde jsou připraveny základy, na které se moduly osazují přijede auto s moduly, parta montérů a za chvíli tam stojí dům.

Když to shrneme, oproti klasickým stavbám hovoří pro modulární dům:

  • Rychlost výstavby
  • Ohleduplnost k životnímu prostředí
  • Mobilita, kdy dům můžete rozmontovat a na jiném místě zase sestavit.
  • Cena

Jaké cesta vede k modulárnímu domu na hypotéku?

Zaujala vás možnost bydlet ve vlastním a ušetřit na stavbě? Je pro vás modulární výstavba aktuálně jedinou cestou k vlastnímu bydlení, které chcete financovat hypotékou? Pak vás jistě bude zajímat, co všechno je třeba splnit, abyste mohli žádat o hypotéku.

Krok první: Stavební pozemek

Když se rozhodnete pro pořízení modulárního domu, budete nejprve potřebovat vhodný pozemek, ideálně velký a rovinatý. Pozemek se musí nacházet na ploše určené k bydlení a stavební úřad musí odsouhlasit, že na něm může stát modulární dům.

Víte, že pozemek by měl být dobře přístupný i pro těžkou techniku? Přece jenom se jednotlivé moduly dopravují na místo kamionem.

Krok druhý: Kontaktujte stavební úřad

Na stavebním úřadě se zeptejte nejen na to, zda na pozemku můžete postavit modulární dům, ale také na to, zda stačí stavbu ohlásit, dodat projektovou dokumentaci včetně nákresu umístění domu na pozemku a prohlášení výrobce modulárního domu o shodě výrobku s požadavky na bydlení, nebo zda bude nutné doložit kompletní stavební dokumentaci. To je nutností v případě, že stavební úřad na modulární dům pohlíží jako na klasickou stavbu.

Krok třetí: Zažádejte si o hypotéku na modulární dům

Hypotékou se rozumí dlouhodobý úvěr určený k financování vlastního bydlení. Bance ručíte nemovitostí zapsanou v Katastru nemovitostí, která se nachází na území České republiky. Může jít jak o financovanou, tak jinou nemovitost.

Banka se o ni v každém případě bude zajímat, pro modulární domy platí stejné podmínky jako pro klasické stavby. Aby banka modulární dům považovala za vhodnou zástavu, musí být:

  • Pevně spojený se zemí
  • Určen k trvalému bydlení
  • Mít číslo popisné nebo evidenční.

Náš tip na závěr: Zkuste si spočítat hypotéku, na kterou dosáhnete, abyste si mohli pořídit vlastní bydlení.

Ohodnoť článek

Štítky dům, bydlení, hypoteční úvěr, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Objevte modulární domy aneb Levné bydlení ve vlastním  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.