Počasí dnes11 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bez obalu o dálniční známce: Proč je tak důležitá?

PR článek

Dálniční známka je něco, co moc dobře zná každý řidič, který pravidelně využívá dálnice v České republice. Díky tomuto poplatku můžeme rychle a pohodlně cestovat po dálnicích, aniž bychom museli neustále platit mýtné. Ale proč je vůbec tak důležitá? Opravdu je nutné, abychom za jízdu po dálnicích platili?

Odpověď zní ano. Dálniční známka slouží především k financování a údržbě naší dálniční sítě. Dálnice jsou nezbytnou součástí infrastruktury, která umožňuje plynulý a rychlý přesun z jednoho místa na druhé. Takže ať už jezdíte za prací, na dovolenou nebo převážíte zboží, dobře udržované dálnice jsou pro vás důležité. Peníze vybrané z prodeje dálničních známek se využívají na opravy, výstavbu nových úseků a celkovou údržbu silnic, aby byly bezpečné a pohodlné pro všechny uživatele.

Tím ovšem využití poplatku nekončí. Někteří prodejci, jako je například portál czdalnice.cz, spolupracují s organizacemi, které se snaží o ochranu přírody. V případě zmíněného portálu putuje část poplatku na výsadbu stromů.

Jaké varianty dálničních známek platí v ČR?

V České republice je k dispozici několik druhů dálničních známek, které se liší svou platností. Nejčastěji využívané jsou roční, měsíční a desetidenní známky. V nabídce však nechybí ani jednodenní dálniční známka.

Zatímco roční známka je ideální pro ty, kteří jsou na dálnicích jako doma, měsíční nebo desetidenní známky představují ekonomickou volbu pro řidiče, kteří využívají dálnice jen občas, například na dovolenou nebo při příležitostných cestách. V případě jednodenní známky pak hovoříme o řešení pro řidiče, kteří potřebují využít dálnice jednorázově.

Každá z těchto známek má svou specifickou dobu platnosti. Roční známka platí 365 dní od data zakoupení, měsíční známka je platná po dobu 30 dnů a desetidenní známka vám umožní jezdit po dálnicích po dobu deseti po sobě jdoucích dní. Proto si předem rozmyslete, jak dlouho budete dálnice využívat, a podle toho si vyberte vhodnou známku.

Co pro koupi dálniční známky potřebujete?

Nákup dálniční známky je velmi snadný, ale budete potřebovat několik základních informací. Prvním a nejdůležitějším údajem je SPZ vašeho vozidla. Dále je třeba uvést zemi registrace vozidla.

Dálniční známku si lze pořídit několika způsoby. Tradičně je k mání na vybraných místech (např. na poštách nebo v některých obchodech), dále pak v rámci sítě samoobslužných kiosků. Zdaleka nejpohodlnější možností je ovšem nákup online na portálu czdalnice.cz. Tento způsob jednoduchý a rychlý, což ocení každý, kdo nemá čas na fyzický nákup na některém z obchodních míst.

Jak nákup dálniční známky online probíhá?

Opravdu to zvládne každý. Stačí navštívit web czdalnice.cz, vybrat typ známky, kterou potřebujete (roční, měsíční, desetidenní), zadat několik potřebných údajů a vyčkat na potvrzení objednávky. Dorazí mailem bezprostředně po zaplacení a vaše známka bude ihned aktivní. Celý proces máte za sebou během několika minut.

Kde si ověříte platnost dálniční známky?

Abyste se vyhnuli nepříjemnostem, měli byste pravidelně kontrolovat platnost své dálniční známky. Nejjednodušší způsob ověření platnosti dálniční známky je kontrola potvrzení o platbě, které jste obdrželi při nákupu. Pokud jste si známku koupili online, můžete také navštívit web czdalnice.cz, kde po zadání SPZ svého vozidla zjistíte, do kdy je vaše známka platná.

Co dělat, pokud vaše dálniční známka vyprší během cesty?

Pokud zjistíte, že vaše dálniční známka vypršela během vaší cesty, zastavte na nejbližším prodejním místě a pořiďte si novou známku. Pokud máte přístup k internetu, proveď nákup online. Je důležité to udělat co nejdříve, abyste se vyhnuli pokutě až 5000 Kč. V případě správního řízení pak hrozí až 20 000 Kč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dálniční známka, dálnice, Česko, poplatek, silnice, údržba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez obalu o dálniční známce: Proč je tak důležitá?  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.