Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Meteorologové varují před extrémním vedrem. Hrozí přehřátí i požáry

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro dnešní a zítřejší den kvůli vysokým teplotám. Ty mohou v Praze ve středu odpoledne překročit i 34 stupňů, což může ohrozit i jinak zdravé jedince.

Už dnes od poledne platí varování ohledně vysokých teplot, které v hlavním městě vystoupají přes 31 stupňů. Podle odborníků je to pro organismus vysoká zátěž, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách,“ píše se na webu českého hydrometeorologického ústavu. Ten také zdůraznil, aby lidé nenechávali děti a zvířata na přímém slunci a zvlášt v zaparkovaných automobilech.

V souvislosti s tím a velkým suchem hrozí i nebezpečí vzniku požárů. Magistrát proto od 19. do 24. července zakázal rozdělávat ohně na rizikových místech jako jsou lesy, zahrady a sklady sena a slámy. Lidé tam nesmí ani kouřit nebo používat pyrotechniku.

Ve středu pak mají teploty překročit 34 stupňů, což by mohlo zapříčinit i vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem. Web všem věkovým skupinám „doporučuje omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách“. Lidé by také měli „věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům“.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky horko, požáry, předpověď, meteorologové, riziko, Český hydrometeorologický ústav, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před extrémním vedrem. Hrozí přehřátí i požáry  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.