Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha podpoří primární prevenci uprchlíků z Ukrajiny. Investuje téměř 3,7 milionu korun

Praha finančně podpoří primární prevenci pro děti i dospělé, kteří utekli z Ukrajiny před válkou. Připravuje také projekty na výuku českého jazyka a zajištění volnočasových aktivit, které dětem umožní se lépe začlenit do českého prostředí. Vybrané neziskové organizace tak celkem získají necelých 3,7 milionu.

Praha podpoří tři organizace

Podporu město zajistí účelovou neinvestiční dotací pro tři nevládní neziskové organizace. „Ráda bych poděkovala všem nevládním organizacím, jejichž vedení se rozhodlo posílit kapacitu primární prevence i adiktologických služeb tak, abychom pomohli ukrajinským uprchlíkům a zároveň udrželi kvalitní péči o veřejné zdraví Pražanů,“ uvedla ve zprávě pro novináře radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Finance získá Středisko prevence a léčby drogových závislostí Drop In. To bude své služby poskytovat hned v několika oblastech. První z nich bude doučování českého jazyka, pomoc s orientací ve škole a českém vzdělávacím systému, zařizování volnočasových aktivit a pomoc s dalšími potřebnými záležitostmi. Dále budou potřebným poskytovat také pomoc při komunikaci s úřady, zprostředkování zdravotní péče a sociální práce či překlady do ukrajinštiny.

„Velmi děkujeme za podporu naší péče o uprchlíky z Ukrajiny. Přidělené finance v době napjatého rozpočtu a inflace nám velmi pomohou. Personál si rozhodně zaslouží odměnu a podporu, protože zvlášť v přímé péči to v cizím jazyce nemají vůbec jednoduché,“ doplnil v tiskové zprávě Zdeněk Veselý, zástupce ředitele společnosti.

Humanitární pomoc i terénní pracovníci 

Druhou podpořenou organizací je Sananim, která díky dotaci zajistí adiktologickou péči a humanitární pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Příchozím pomůže například se zajištěním psychiatrické a další zdravotní péče nebo poradenství při hledání práce v České republice.

Poslední organizací je Progressive, která se zaměří na terénní adiktologické programy. Pracovníci se budou snažit o propojení aktivit organizací, kteří pracují s uprchlíky, s adiktologickými službami.

Prevence má předejít šíření infekcí

„Jedná se o aktivní vyhledávání zejména skryté populace ukrajinských uživatelů drog, která se nechce otevřeně hlásit ke své závislosti. Jim chce nabídnout v rámci harm reduction služeb především potřebné testování na infekční nemoci a zprostředkování dalších potřebných adiktologických služeb,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

„Vzhledem k obrovskému pohybu osob v důsledku konfliktu na Ukrajině existuje mimo jiné důvodná obava o ohrožení veřejného zdraví v důsledku šíření infekčních onemocnění. Zaměříme se na vysoce rizikovou skupinu osob, které mají zkušenost s užíváním drog, umožníme jim se testovat a zprostředkujeme další odbornou péči,“ vysvětlil ve zprávě Vojtěch Janouškovec, ředitel společnosti Progressive.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Štítky válka na Ukrajině, uprchlíci, adiktologie, prevence, Praha, Ukrajina, uprchlík, zdravotnictví, Milena Johnová, Praha sobě, Zdeněk Veselý, Vít Hofman, Sananim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Hrstka

Aby už se s těch rusáků všichni nezbláznily.

Pondělí, 13. června 2022, 08:24Odpovědět

Martin Vaněk

Ideální prevence by byla okamžitě ty příživníky vypakovat odkud přišli...

Neděle, 12. června 2022, 19:01Odpovědět

Praha podpoří primární prevenci uprchlíků z Ukrajiny. Investuje téměř 3,7 milionu korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.