Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha chce zvýšit počet míst, kde se bude nabízet pomoc lidem se závislostmi

Praha by měla zvýšit počet míst, kde se budou nabízet adiktologické služby. Zaměřeny jsou zvláště na lidi závislé na návykových látkách, jako jsou alkohol, léky či halucinogenní drogy. Vzniknout by podle odborníků mělo devět nových kontaktních center pro osoby se závislostí.

Zatím fungují tři kontaktní centra

Praha má nyní připravený plán, který navrhuje, jak by měly být služby na území hlavního města rozmístěny a jakou by měly mít kapacitu. „Během roku 2023 a 2024 by se měla podle tohoto plánu rozšířit síť stávajících služeb," řekla Milena Johnová (Praha Sobě), v jejíž gesci je sociální politika a zdravotnictví.

V červnu by podle plánovaného harmonogramu měli dokument projednávat radní hlavního města a také zastupitelé. Pokud dokument schválí, začne Praha na podzim hledat spolu se zástupci městských částí a s poskytovateli služeb konkrétní lokality a objekty.

Podle navrhovaného plánu by se v Praze měl zvýšit mimo jiné počet kontaktních center pro osoby trpící závislostí. Nyní v Praze fungují tři taková zařízení. Podle Johnové by měla v následujících letech vzniknout nová kontaktní centra a ta stávající postupně snižovat svou kapacitu. Podle analýzy dostupnosti a potřebnosti adiktologických služeb, kterou pro Prahu připravila Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, by bylo potřeba, aby v Praze fungovalo alespoň devět kontaktních center. Na tento počet chce nyní Praha podle Johnové cílit. V kterých městských částech se vznik nových kontaktních center zvažuje, radní neuvedla.

Na vysokou koncentraci narkomanů si stěžují Praha 1 a 5

Město plánuje otevírat zároveň v jednom termínu více nových zařízení takzvaných nízkoprahových služeb, řekl protidrogový koordinátor Daniel Dárek. Tímto postupem by se podle něj mělo předcházet tomu, aby byla nově otevřená zařízení pro okolí zátěží.

Na vysokou koncentraci narkomanů a lidí bez domova na svém území si stěžují zvláště radnice Prahy 1 a 5. V Praze 1 se tito lidé zdržují zejména ve Vrchlického sadech u hlavního nádraží, v Praze 5 u Anděla a v okolí tramvajové zastávky U Zvonu, kde se nachází kontaktní centrum pro drogově závislé. Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) a starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) vyzývali loni v září k tomu, aby magistrát zajistil rozšíření počtu kontaktních míst, a spolu s vedením Prahy 2 chtěli obnovit zákonnou možnost obcí vykázat osoby opakovaně páchající přestupky z jejich území. Tato možnost platila mezi lety 2013 a 2017.

Stávající kapacita není dostatečná

Stávající kapacita nabízených adiktologických služeb je podle zástupců metropole a poskytovatelů služeb nedostatečná. Platí to zvláště pro péči o stárnoucí osoby potýkající se se závislostí, uvedla Martina Těmínová, ředitelka organizace SANANIM, která provozuje centrum v Praze 5.

Johnová již dříve uvedla, že v Praze je asi 30 procent všech problémových uživatelů nelegálních návykových látek v republice a asi 40 procent pražských uživatelů drog pochází z jiných regionů či zemí. Podle analýzy, kterou zpracovala Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice letos na jaře, bylo v roce 2021 klientem kontaktních center v Praze asi 7 tisíc lidí, o rok dříve to bylo asi 6 tisíc. Dalších zhruba 10 tísíc lidí trpících závislostmi loni v Praze využilo terénních programů, ambulantních a podobných adiktologických služeb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát hlavního města Prahy

Štítky zdraví, drogy, kontaktní centrum, pomoc, závislí, narkomani, Praha, závislost, Milena Johnová, Praha sobě, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Renáta Zajíčková, Petr Hejma, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce zvýšit počet míst, kde se bude nabízet pomoc lidem se závislostmi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.