Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze už je pět případů opičích neštovic. Vyšetření zjistila tři nové pacienty

Státní zdravotní ústav dnes potvrdil výskyt tří nových případů opičích neštovic. Jeden pacient je z Fakultní nemocnice Bulovka, dva další z Ústřední vojenské nemocnice. Celkem je tak v hlavním městě už pět nakažených. Podle ústavu se ale jedná o mírnější variantu viru.

Odborníci z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění vyšetřením na elektronovém mikroskopu a ověřením metodou PCR potvrdili nově další dva nakažené, a u jednoho dalšího vzorku byl pozitivní nález pouze na elektronovém mikroskopu. Kvůli nedostatku materiálu totiž nemohli provést PCR test.

„Jedná se však o pacienta, který byl v kontaktu s již potvrzeným případem a se shodnými klinickými projevy. Považujeme tedy vzorek také za definitivně potvrzený,“ napsala mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Dva pozitivní odběry k testům poslala Ústřední vojenské nemocnice, jeden Fakultní nemocnice Bulovka. Podle mluvčí se ve všech pěti známých případech jedná o mírnější variantu viru spadající do Západoafrické skupiny virů, kde je udávána smrtnost jedno procento.

Další vzorky k vyšetření ústav podle Čechové zatím nedostal. Kontakty všech pozitivně testovaných šetří podle ústavu příslušná Krajská hygienická stanice.

První případ Státní zdravotní ústav zachytil začátkem tohoto týden. Muž, který je nyní v Ústřední vojenské nemocnici, se nakazil na hudebním festivalu v Antverpách. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto CDC/ Brian W.J. Mahy

Štítky opičí neštovice, nemoc, Státní zdravotní ústav, nakažení, nemocnice, Praha, pacient, Ústřední vojenská nemocnice, virus, Nemocnice Na Bulovce, Krajská hygienická stanice, Antverpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze už je pět případů opičích neštovic. Vyšetření zjistila tři nové pacienty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.