Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Je voda průhledná a nejsou v ní sinice? Pražští hygienici budou kontrolovat čtyři přírodní koupaliště

Pražští hygienici budou letos kontrolovat kvalitu vody ve čtyřech přírodních koupalištích v metropoli. To, zda je voda vhodná ke koupání, budou monitorovat v rybnících Motol a Šeberák a ve vodních nádržích Džbán a Hostivař. Loni hygienici kvalitu vody sledovali na sedmi místech. Letos se sníží také četnost kontrol.

První vzorky vody ze čtyř pražských koupališť ve volné přírodě odeberou hygienici v pondělí 23. května. Další odběry jsou v plánu jednou za dva týdny, za tři letní měsíce by tak měli hygienici provést osm kontrol vody. V případě zvýšeného množství sinic ve vodě se bude voda kontrolovat častěji, stojí ve vyhlášce, kterou pražská hygienická stanice zveřejnila na svém webu. Poslední vzorky plánují hygienici zkoumat na konci srpna.

Analyzovat se bude mimo jiné to, zda je voda průhledná a nenacházejí se v ní sinice nebo bakterie, které by mohly lidem způsobit záněty. V minulých letních sezonách prováděli hygienici kontrolu přírodních koupališť v Praze každý týden.

V přehradě na potoce Botiči v Hostivaři a v rybníku Šeberák na okraji Kunratic se zdraví ohrožující sinice objevují každý rok. Loni zjistili hygienici přítomnost sinic ve vodě i v koupališti Džbán na Litovickém potoce, kde bylo po část sezony zakázáno koupání. Čistá voda byla v létě roku 2021 v rybníku Motol. V minulých letech kontrolovali pražští hygienici kvalitu vody také v nádrži Divoká Šárka v údolí Šáreckého potoka, v koupališti s přírodním čištěním vody Lhotka a v biotopu v pražském Radotíně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Váš Džbán

Štítky rekreace, zdraví, Praha, koupaliště, džbán, Motol, Hostivař, Šeberák, přírodní koupaliště, rybník, Džbán (geomorfologický celek), Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je voda průhledná a nejsou v ní sinice? Pražští hygienici budou kontrolovat čtyři přírodní koupaliště  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.