Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vláda by měla motivovat k méně rizikovým alternativám kouření, říká prezident Komory elektronického vapování

O škodlivosti kouření klasických cigaret už v dnešní době není žádných pochyb. Spekulace ale vyvstávají nad dopady jejich elektronických alternativ. Podle dostupných studií mohou například elektronické cigarety výrazně snížit rizika a zdravotní dopady závislosti. Blíže se k tématu vyjádřil prezident české Komory elektronického vapování (KEVAP), Robert Hrdlička, který se problematikou zabývá už 6 let.

Elektronické cigarety jsou na českém trhu už téměř 15 let. Někdy jsou označované za „zdravé kouření“, jindy o se o nich mluví jako o velkém riziku. Jak byste je popsal vy?

Já je vidím jako velkou příležitost pro jejich uživatele, vapery. Samozřejmě platí, že nejsou úplně bez rizika. To je ale nutné brát relativně, poměřit dopady na zdraví v porovnání s kuřáky klasických cigaret. A tady je jasná shoda mnoha institucí z celého světa, že vapování je výrazně méně škodlivé než kouření. 

Komora elektronického vapování je dobrovolné sdružení prodejců elektronických cigaret a souvisejícího příslušenství v ČR a na Slovensku. Sdružení vzniklo za účelem sjednotit výrobce, distributory a prodejce výrobků pro elektronické vapování.

Takže jejich menší škodlivost není jen marketingový trik?

Chápu, že lidé mohou pochybovat o tvrzení ze strany výrobců. Vážně ale mohou brát závěry vědců z odborných institucí u nás i v zahraničí. V porovnání s papírovou cigaretou je to zcela zřejmé. V ní se spaluje tabák, papír a velké množství dodaných chemikálií. Vaping oproti tomu funguje na principu odpařování tekuté náplně, díky čemuž drtivá většina škodlivých látek vůbec nevzniká. Reálně je škodlivost redukována o zhruba 95 %.

V odborných diskusích zaznívá otázka, zda jsou opravdu tou nejvhodnější cestou s odvykáním kouření?

Tak zcela ideální cestou k ukončení kouření je určitě odborná pomoc ze strany lékařů. Centra na pomoc odvykání u nás existují. Druhou věcí je ovšem přístup kuřáků k této otázce, mnoho z nich k lékaři nechce. A pro ně je nahrazení cigarety vapováním rozhodně prospěšnou cestou. Elektronické cigarety možná nejsou nejvhodnějším způsobem odvykání kouření, z hlediska statistik jsou ale tím nejčastějším a nejefektivnějším.

Na ulici už si nezapálíte. Policisté mohou pokutovat kuřáky za nenasazenou roušku

Pokuta na místě od policie deset tisíc, později od úřadu dvacet. Policisté mohou pokutovat kuřáky bez roušek, porušují tím totiž nařízení nosit ochranné pomůcky proti šíření koronaviru. Lidé si sice mohou na nezbytně nutnou dobu roušku sundat, to...

To mluvíte o situaci v Česku nebo jinde?

Statistiky máme k dispozici z Evropské unie, organizace Eurostat se touto otázkou dlouhodobě zabývá. A nejucelenější data jsou k dispozici z Velké Británie, kde je přístup k alternativám kouření velmi propracovaný. Organizace Public Health England, tedy veřejnoprávní instituce, označila vaping jako nejúčinnější a nejčastěji užívaný nástroj k omezování kouření.

Jak se k vapingu staví české instituce?

U nás jsme zhruba někde uprostřed. Zatímco ve Velké Británii jsou elektronické cigarety doporučovány jako nástroj proti kouření, jinde v Evropě se některé vlády pokoušejí vaping prostřednictvím různých opatření zcela omezit. V Česku se smí vapovat například v restauracích, na rozdíl od kouření. A další regulace odpovídá povinným evropským normám, aniž by k nim přibyla nějaká další omezení. Což je dobře.

A bude se tato situace nějak měnit? Kterým směrem se Česko vydá?

Já věřím, že převládne zdravý rozum. Pořád u nás máme vysoký počet kuřáků, výskyt nemocí způsobených kouřením neklesá. Pokud s tím chce vláda něco dělat, měla by je motivovat, aby přešli na méně rizikové alternativy.

Generační obměna u KSČM? Někteří z mladých připomínají spíše parodii na „jasánkovské agitky“, říká Jiří Dolejš

Komunistická strana Čech a Moravy loňským volebním propadákem přišla o zastoupení v Poslanecké sněmovně. Po téměř dvaceti letech opustil dolní komoru Parlamentu České republiky také Jiří Dolejš. Co nyní zaměstnává šedesátiletého politika a ekonoma...

Motivovat? Myslíte tím, že má ministerstvo zdravotnictví elektronické cigarety doporučovat?

Pokud se podíváte na stránky NHS, provozovatele britského zdravotnického systému, tak tam to už dělají. Vaping doporučují jako cestu pro ty, kdo sami přestat kouřit nedovedou. Nicméně takové rozhodnutí je na expertech a politicích, my je k tomu nepřemlouváme. Bohatě by stačilo, kdyby nevznikaly nové povinnosti, nová omezení a zákazy. A aby podmínky včetně daní byly oproti klasickým cigaretám vstřícnější. Kuřáci pak postupně k alternativám přejdou sami.

Tím se dostáváme k daním, cenám a ekonomice. Jak to bude se zdražováním cigaret a jejich alternativ?

Náplně do e-cigaret jsou u nás zdaněny normálně jako každý jiný výrobek, neplatí se z nich ale žádná spotřební daň na rozdíl od tabáku. To dává smysl, protože kdyby byl vaping výrazně dražší než kouření, lidé by se mohli vracet k cigaretám a popelníku. Musím ocenit, že se nová vláda zavázala nastavovat zdanění všech těchto výrobků podle míry jejich škodlivosti. Budou-li se zvedat daně, věřím, že se tento závazek dodrží.

Znamená to, že nechcete spotřební daně na náplně do elektronických cigaret zavádět vůbec?

V EU se už nyní baví o tom, že se spotřební daň musí „harmonizovat“ – to v praxi znamená, že bude zavedena plošně, tedy i u nás. Daň se pak ale promítne do ceny a cena určitě ovlivní i přístup lidí k vapingu. Až o tom bude naše vláda v Evropě jednat, měla by na to myslet.

Vláda se rozhodla snížit slevy v dopravě. Studenti či důchodci si připlatí o pětadvacet procent

Vláda dnes rozhodla, že slevy ve veřejné dopravě se sníží ze současných 75 procent na 50 procent z jízdného. Změna by měla platit od 1. dubna. Slevy budou moci dál využívat děti a studenti do 26 let a senioři starší 65 let. Systém slev se navíc...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky vláda, motivace, kouření, zdraví, nebezpečí, Česká republika, vapování, elektronická cigareta, cigareta, Česko, Evropská unie, Evropa, Velká Británie, Eurostat, Public Health England, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda by měla motivovat k méně rizikovým alternativám kouření, říká prezident Komory elektronického vapování  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.