Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Valí se na nás tsunami omikronu, říká Hřib. Zasedal pražský krizový štáb

Krizový štáb hlavního města zasedal kvůli prověření připravenosti kritické infrastruktury na covidovou variantu omikron, která je dva a půl krát nakažlivější než předchozí varianty a v Praze převažuje už v polovině případů. Zástupci složek integrovaného záchranného systému a zástupci firem v kritické infrastruktuře se shodli, že jsou na další vlnu koronaviru připraveni a jejich chod neohrozí.

Omikron je v Praze v plné síle

„Variantu omikron v Praze detekujeme v plné síle: z hlášení laboratoří provádějících konfirmace nově pozitivně testovaných vzorků víme, že varianta omikron již v Praze tvoří více polovinu denních, nově pozitivně testovaných případů. V horizontu přibližně následujících dvou týdnů v Praze očekáváme další významné navyšování počtů pozitivně testovaných,“ ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Shumová.

„Svolal jsem krizový štáb s ohledem na aktuální vývoj situace, kdy má kritická situace s variantou omikron vyvrcholit na přelomu ledna a února. Valí se na nás tsunami omikronu a my chceme být maximálně připravení. Proto proběhlo prověření připravenosti městských společností a složek integrovaného záchranného systému, aby nedošlo k výpadku jejich služeb, které jsou pro Pražany klíčové,” uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Příprava na výpadky personálu

Sociální služby se podle vedení hlavního města připravují na výpadky personálu. „Do přímé péče nastoupí i administrativní pracovníci a manažeři, aktivizují dobrovolníky a bohužel také připravují krizové, časově omezené omezení v oblasti péče. To se týká jak pobytových, tak i terénních sociálních služeb, jako je třeba osobní asistence,“ doplnila pražská radní Milena Johnová (Praha sobě).

Složky IZS se shodly na tom, že pokud to nebude nutné, nebudou využívat takzvané pracovní karantény a mají zpracované krizové scénáře na případnou redukci počtu nakažených. „S covidem-19 máme dva roky zkušeností, víme, co od onemocnění můžeme čekat a jsme po všech stránkách připraveni. Nicméně máme připraveny i krizové scénáře, abychom byli připraveni na všechny varianty, které mohou nastat. Nyní máme dostatek ochranných pomůcek i kolegů a kolegyň kteří na dispečinku i přímo v terénu pomohou pacientům, kteří nás budou potřebovat,“ vysvětlil ředitel pražské záchranky Petr Kolouch.

Na variantu omikron reaguje také Dopravní podnik hl. m. Prahy a ROPID. U městských autobusových linek nebude možné nastupovat předními dveřmi. U městských i příměstských autobusových linek bude prostor předních dveří za první řadou sedadel zapáskován a sedadla v první řadě nebude možné využívat. U všech tramvají staršího typu, mimo 14T a 15T, nebude možné nastupovat předními dveřmi. Na spojích obsluhovaných tramvajemi 14T a 15T, kde je kabina řidiče úplně oddělena od prostoru pro cestující, bude možné i nadále nastupovat předními dveřmi. Podobná pravidla platila i v minulých vlnách koronaviru.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky očkování, covid, omikron, Praha, krizový štáb, varianta Omikron viru SARS-CoV-2, Zdeněk Hřib, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Petr Kolouch, Milena Johnová, Česká pirátská strana, Dopravní podnik hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valí se na nás tsunami omikronu, říká Hřib. Zasedal pražský krizový štáb  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.