Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražští záchranáři budou místo telefonů komunikovat elektronicky. Příští rok i s nemocnicemi

Při komunikaci s dispečinkem budou pražští záchranáři používat místo telefonních hovorů jednotné formuláře, které budou zasílat prostřednictvím chytrých telefonů nebo tabletů. Podle ředitele pražské záchranky Petra Koloucha by se tento způsob komunikace měl příští rok zavést i mezi dispečinkem a nemocnicemi. To by mělo usnadnit příjem pacientů. Podle Koloucha se také osvědčil Národní dispečink lůžkové péče (NDIP). Ten by měl být zachován i po epidemii koronaviru.

Komunikace mezi záchranáři se tak usnadní

Podle ředitele pražských záchranářů bude tak komunikace mnohem jednodušší než vysvětlovat stav pacienta po telefonu. Zkušební provoz této komunikace již začal. „Předpokládám, že do půlky roku to bude standard. A pokud se podaří vysoutěžit chytré telefony pro posádky, tak si myslím, že do konce roku to bude v úplné rutině,“ řekl Petr Kolouch.

Nemocnice by se měly propojit s elektronickým archivem záchranky

Dalším krokem pak bude spolupráce s pražskými nemocnicemi, jejichž systémy by se měly propojit s elektronickým archivem záchranné služby. Cílový stav je pak ten, kdy posádka odešle informace dispečinku záchranné služby a zároveň cílové nemocnici. Pražští záchranáři také podle ředitele poskytnou potřebný software ostatním krajským záchranným službám.

Podle Koloucha se také ohledně lepší komunikace osvědčil NDIP. Ten vláda spustila v souvislostí s epidemií koronaviru a eviduje denně aktualizované počty intenzivních lůžek v nemocnicích. S využitím informací z dispečinku umí podle ředitele operační středisko predikovat, kolik lůžek ve které nemocnici bude volných a kdy případně dojdou. „Přáli bychom si, aby toto zůstalo i po době covidu,“ řekl.

Záchranáři dokážou předpovědět, kolik dovezou do nemocnice pacientů

Pražští záchranáři dokážou na základě historických dat predikovat s výchylkou několika procent, kolik ve který den v roce přivezou do nemocnic pacientů. Podle Koloucha by pak nemocnice mohly s využitím centrálního systému a těchto informací vyhradit potřebné rezervy pro pacienty, které přivezou záchranáři. Mohly by také lépe plánovat lůžka pro elektivní zákroky.

Toto je přesně cesta, jak řídit péči v nemocnicích, a jsem přesvědčen, že to využijí i ostatní kraje,“ uvedl na závěr Kolouch.

Ohodnoť článek

Foto Twitter ZZS HMP

Štítky ČR, správa, zdraví, komunikace, záchranáři, Praha, nemocnice, Petr Kolouch, pacient, pandemie covidu-19, zdravotnická záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři budou místo telefonů komunikovat elektronicky. Příští rok i s nemocnicemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.