Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak podpořit imunitu v chřipkovém období?

PR článek

Sychravé počasí a změny teplot nejsou na podzim a na jaře ničím výjimečným. Stejně jako přechody z tepla do zimy a naopak zkouší, co naše imunita vydrží. Právě ona je totiž naším ochranným a adaptačním systémem, který reaguje na podněty z vnějšího a vnitřního prostředí. Jak ji podpořit a posílit

Když se řekne imunita

Nějakou imunitu má každý z nás. Rodíme se s ní, po celý život ji posilujeme. Podepisuje se na ní životní styl i vlivy zevního prostředí. Dělíme ji na:

  • Vrozenou, která je dána genetickými dispozicemi.
  • Získanou, kterou si osvojujeme v průběhu života očkováním nebo kontaktem s nemocí.

Náš tip: Nepodceňujte ani běžnou každodenní péči o neporušenou funkčnost kůže a sliznic jako první obranné linie naší imunity. Je to totiž právě kůže a sliznice, kdo brání průniků virů a bakterií do našeho organismu.

Jak na posílení imunity?

Imunitu bychom měli posilovat každý den po celý rok. Většina z nás si na to ale vzpomene až ve chvíli, kdy se blíží období respiračních onemocnění. Pak vyrážíme do lékárny se slovy „Dejte mi něco na imunitu, prosím.“ Farmaceut vám s největší pravděpodobností nabídne přípravek, který zesílí imunitní odpověď vůči všem přicházejícím podnětům.

Co vám pomůže imunitu posílit?

  • Bakteriální lyzáty neboli částečky těl bakterií, které vám neuškodí, naopak nastartují a posílí funkci imunitního systému.
  • Stálicí mezi imunostimulanty je Echinacea neboli třapatka. Ta pozitivně působí na náš dýchací systém, podporuje přirozenou obranyschopnost organismu i normální funkci močových cest.

Zdroj: Pexels.com

  • Betaglukany, jejichž obliba stále stoupá a jsou určené k dlouhodobějšímu používání. Ve formě sirupů jsou vhodné i k posílení imunity u dětí od 1 roku. Poznáte je podle označení Betaglukan, Hlíva, Imunoglukan.
  • Jelikož se 70-80 % naší imunity ukrývá ve střevech, jsou prospěšná i probiotika.
  • Colostrum, které je poslední dobou hodně skloňované a je založené na tom, že protein laktoferin v organismu působí nejen jako přenašeč železa, ale také dokáže bránit růstu bakterií.
  • Vitamíny na posílení imunity, které byste vždy měli mít v lékárničce. A to nejen pro dospělé, ale i v podobě vitamínů pro děti. Nějakou potřebu vitamínů a minerálů sice vykryjeme stravou, ale například v období chřipek je třeba jich do těla dostat o něco víc. Důležitý je hlavně vitamín C, vitamín D3, zinek a selen.

Zdroj: Pexels.com

Náš tip: Nezapomínejte ani na pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek kvalitního spánku a taky na pravidla správné hygieny.

Věříme, že zásady správné hygieny všichni znáte, ale jak se říká, opakování je matka moudrosti. A obzvlášť v dnešní době.

Zdroj: Pexels.com

  • Ruce si myjte vždy, když přijdete domů, po použití toalety, při cestování hromadnou dopravou. Na mytí rukou nezapomínejte ani před jídlem, po kontaktu s nemocným, nebo pokud jste sami nemocní a smrkali jste, kašlali nebo kýchali.
  • Když není po ruce mýdlo a voda, použijte bezoplachovou dezinfekci ve formě gelu nebo roztoku.
  • S přípravkem nešetřete, rozetřete ho i na hřbet ruky, mezi prsty, na konečcích, nevynechejte ani palce. Ruce pak neutírejte, ani neomývejte, přípravek nechte volně uschnout.

Čtěte také: Jak si správně mýt ruce?

Ohodnoť článek

Štítky imunita, bakterie, organismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak podpořit imunitu v chřipkovém období?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.