Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice Na Bulovce otevře nové očkovací centrum. Poradí rizikovým pacientům nebo těhotným ženám

Nemocnice Na Bulovce otevře ve čtvrtek očkovací centrum. Kromě běžných pacientů se bude specializovat na rizikové skupiny pacientů a těhotné. Novinářům to dnes řekla primářka Kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí Hana Roháčová. Lidé se mohli na Bulovce, třeba před cestou do zahraničí, nechat očkovat i dosud. Nové centrum ale očkování koncentruje na jedno místo.

Očkování pro těhotné

Očkování proti chřipce si podle Roháčové lidé mají zajistit primárně u svých praktických lékařů. Bulovka ho má především pro své zaměstnance. „Zájem je větší než v posledních letech,“ uvedla. Pro zdravotníky v ČR povinné na rozdíl od některých zemí není, Roháčová ho ale velmi doporučuje. „Současná personální situace je už teď velmi napjatá, když lékař nebo sestra kvůli chřipce nemůže do práce, je to velký problém,“ dodala.

Dříve nebylo očkování těhotným doporučováno a někteří lékaři se mu podle Roháčové stále vyhýbají. Podle ní by se ale zejména proti chřipce nebo černému kašli mělo těhotným doporučovat.

V budoucnu očkování i proti koronaviru

V novém centru poradí také například cestovatelům do exotických zemí nebo rizikovým pacientům, například při onkologické léčbě. Očkovat je v něm možné také proti klíšťové encefalitidě, virovým žloutenkám, meningokokům, viru HPV způsobujícímu rakovinu děložního hrdla nebo planým neštovicím. Až bude v ČR dostupná vakcína na covid-19, počítá Roháčová s tím, že i o ní se portfolio očkovacího centra rozšíří. První objednávky on-line nebo po telefonu začne přijímat ve čtvrtek.

V Česku jsou děti povinně očkovány proti spalničkám, příušnicím, zarděnkám, záškrtu, tetanu, dávivému kašli, virové hepatitidě B, hemofilové infekci b a dětské obrně. Včetně nepovinných vakcín je to ročně milion dávek. Proti infekci jsou v případě vysoké proočkovanosti chráněni i ti, kteří ze zdravotních důvodů očkováni být nemohou.

Povinná očkování v ČR aplikují většinou praktičtí lékaři pro děti a dorost nebo praktici pro dospělé. U dobrovolných očkování, která si pacienti musí platit, si mohou lidé vakcínu objednat u lékaře, koupit v lékárně nebo zajít do soukromého očkovacího centra. Na velkou část z nich lidem přispívají zdravotní pojišťovny z fondů prevence.

Podle odborníků je populace nepovinnými vakcínami očkovaná málo. V případě chřipky, proti které se musí očkovat každý rok, jde jen asi o sedm procent populace a pětinu seniorů, přestože mají vakcínu lidé nad 65 let zdarma.

Autoři | Foto Facebook Nemocnice Na Bulovce

Štítky ČR, zdraví, očkování, Bulovka, nemocnice, pacient, Nemocnice Na Bulovce, očkovací centrum, Hana Roháčová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Na Bulovce otevře nové očkovací centrum. Poradí rizikovým pacientům nebo těhotným ženám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.