Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na přenos koronaviru mezi zvířaty a lidmi se zaměří nové výzkumné centrum

Náš národ v době pandemie nezahálí. Nové výzkumné centrum České zemědělské univerzity (ČZU) se zaměří na přenos COVID-19 a dalších infekčních nemocí mezi zvířaty a lidmi. Naši čtyřnozí kamarádi tedy nebudou upozadněni.

Virus způsobující onemocnění COVID-19 se podle posledních poznatků přenáší kromě lidí i na zvířata. Nakazit se mohou třeba kočky, psi nebo fretky, ale také hospodářská zvířata. Rozšíření pandemie mezi zvířecí populaci proto motivovalo vznik Centra infekčních nemocí zvířat (CINeZ) při České zemědělské univerzitě v Praze. To bude kromě základního výzkumu poskytovat služby chovatelům a umožní jim testování jejich zvířecích svěřenců.

Problematikou přenosu infekcí, především koronaviru, se budou zabývat odborníci z Fakulty tropického zemědělství (FTZ) a Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ). Monitorovat budou rizika spojená se šířením vybraných infekčních nemocí v populacích zvířat. Výzkumy mají přinést nové poznatky o mechanizmech šíření infekčních nemocí primárně mezi zvířaty, ale také i mezi zvířaty a lidmi. Včetně těch, které jsou přenosné z lidí na zvířata.

 „Původně zvířecí nemoci, které získaly schopnost infikovat člověka, tvoří dominantní podíl v rámci všech lidských infekčních chorob. Ty představují riziko nejen pro člověka, ale i pro domácí a volně žijící zvířata, která mohou sloužit jako rezervoár lidských nemocí. Epidemie infekčních nemocí u hospodářsky významných zvířat mohou způsobit nedostatek potravy. Infekční nemoci také představují nebezpečí pro samotnou existenci ohrožených druhů zvířat,“ uvedl doktor Jiří Černý, virolog z Fakulty tropického zemědělství a jeden ze zakládajících členů CINeZ. 

Další infekce nebudou upozadněny

Současný koronavirus není jediným patogenem, na který se Centrum infekčních nemocí zvířat zaměří. Studovat zde budou i další virové, bakteriální a parazitární infekce. Pozornost se soustředí na domácí a hospodářská zvířata, ale i na exotické druhy chované v zoologických zahradách. „V současnosti se zoologickými zahradami pracujeme na výzkumu SARS-CoV-2. Je známo, že může infikovat různé druhy často i ohrožených zvířat, a to je nutné vzít v potaz i z hlediska jejich ochrany ve volné přírodě,“ řekl profesor Jan Banout, děkan Fakulty tropického zemědělství.

Nové výzkumné pracoviště bude také ve spolupráci s Centrem pro výzkum chování psů při FAPPZ vyvíjet metodiku identifikace lidí nakažených nemocí COVID-19 za pomoci psů. „Z výzkumů je známo, že psi jsou schopni rozpoznat specifický pach lidí s různým onemocněním. Této schopnosti chceme využít k identifikaci lidí s nemocí COVID-19. Dnes už víme, že virus SARS-CoV-2 je po 24 hodinách v pachových konzervách mrtvý, metoda je tedy pro psy bezpečná,“ přiblížila profesorka Iva Langrová, děkanka Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů.

Centrum infekčních nemocí zvířat bude využívat laboratoře České zemědělské univerzity. Rychlý start umožní využití laboratorního zázemí, které je již nyní dostupné na obou spolupracujících fakultách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Česká zemědělská univerzita v Praze

Štítky ČZU, koronavirus, zvířata, virus, COVID-19, infekční onemocnění, Česká zemědělská univerzita v Praze, nemoc, Jiří Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přenos koronaviru mezi zvířaty a lidmi se zaměří nové výzkumné centrum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.