Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Desatero proti koronaviru. Jak se efektivně bránit onemocnění?

Jak vyzrát na koronavirus? Hlavní město ve spolupráci s Hygienickou stanicí připravilo desatero doporučení, jak snížit rizika a dopady spojené s onemocněním COVID-19. Kromě každodenních hygienických a sociálních opatření doporučuje nejohroženějším skupinám obyvatel očkování proti chřipce nebo proti invazivním pneumokokovým onemocněním a posilování obranyschopnosti organismu.

Vyšší počty lidí pozitivních na COVID-19 v posledních dnech opět připomínají potřebu chránit nejohroženější skupiny obyvatel, zejména seniory v pobytových službách a jejich pečovatele. Metropole proto s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy vydalo desatero Společně proti COVID-19, které se zaměřuje na rizika souběhu koronaviru s dalšími onemocněními a posílení obranyschopnosti organismu.

Základem prevence zůstávají známá hygienická a sociální opatření, jako je pečlivá a pravidelná hygiena s využitím dezinfekčních prostředků, vyhýbání se velkému shlukování lidí, používání roušek či respirátorů při pobytu v rizikovém prostoru.

„Věřím, že i přes narůstající počty lidí s infekcí COVID-19 situaci zvládneme, protože jsme připraveni a poučeni z jarního průběhu pandemie. Přispět může a musí každý jeden z nás. Základem je chránit zranitelné skupiny obyvatel vlastním odpovědným přístupem k hygienickým opatřením a udržet si optimismus,“ uvedla ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Desatero na ochranu křehkých seniorů a dalších zranitelných skupin obyvatel:
1. Zachování sociálního odstupu alespoň 1,5 metru
2. Pečlivá hygiena rukou
3. Pravidelné mytí a dezinfikování často dotýkaných povrchů
4. Vyhýbání se velkému shluku lidí
5. Používání respirátorů a ústních roušek
6. Očkování proti sezónní chřipce
7. Očkování proti invazivním pneumokokovým onemocněním
8. Doplnění vitamínu D
9. Redukce nadváhy
10. Pohybová aktivita

Očkování proti chřipce

„K ochraně před onemocněním COVID-19 lze také využít dostupná lékařská preventivní opatření, jakými jsou očkování proti sezónní chřipce a očkování proti invazivním pneumokokovým onemocněním,“ vysvětlila radní pro zdravotnictví a sociální politiku Milena Johnová.

Očkováním proti chřipce poklesne riziko tohoto onemocnění. Tím se sníží právě u křehkých, chronicky nemocných a infekci málo odolných osob riziko dvojího závažného virového onemocnění krátce po sobě nebo současně. To může mnoha lidem zvláště vysokého věku zachránit život.

Očkování dostatečného počtu lidí omezí výskyt virových onemocnění vyžadujících ošetření či hospitalizaci v nemocnici, čímž by se mohlo předejít zatížení zdravotního systému. Rovněž se očkováním zdravotníků a osob pracujících v pečovatelských zařízeních zmírní jejich vlastní nemocnost za epidemie. Povede to ke snížení rizika, že onemocněním ohrozí provoz ve svých institucích, současně tak budou chránit i své blízké.

Očkování proti invazivním pneumokokovým onemocněním

Očkování proti invazivním pnemokokovým onemocněním zase chrání mimo jiné před zápaly plic, které často „nasedají“ jako komplikující bakteriální superinfekce na původně virové onemocnění, ať už chřipkové či covidové. Přes třicet procent  těchto bakteriálních komplikací s vysokou úmrtností způsobují právě pneumokoky. Očkování tak nepřímo snižuje úmrtnost na původní chřipku či COVID-19. Tento typ očkování chrání celoživotně, nejen přechodně v době jedné epidemie.

Osobám starším 65 let a pacientům s některými chorobami očkování proti sezónní chřipce i proti invazivním pneumokokovým onemocněním plně hradí zdravotní pojišťovny a je tedy zdarma. Zároveň je nyní vhodný čas očkování zvážit a případně se na ně objednat – pro aplikaci obou vakcín jsou ideální podzimní měsíce.

Vitamín D

„Snížit riziko onemocnění nebo zmírnit jeho průběh mohou lidé také posílením imunitního systému. Přínosem je v tomto případě doplnění vitamínu D, dodržování zdravé životosprávy a udržování přiměřené tělesné váhy,“ dodala Johnová.

Dostatek vitamínu D příznivě ovlivňuje imunitní systém. Může mírnit průběh akutních infekčních onemocnění včetně chřipky či koronaviru. Značná část populace přitom má vitamínu D nedostatek – především se jedná o lidi, kteří se málo pohybují na slunci a o starší lidi. Proto je zvláště ve vyšším věku zásadně důležité doplňování vitamínu D pro svalovou sílu a pro pevnost kostí. Doplnění „déčka“ vede ke zlepšení zdraví za karanténních opatření s omezením volného pohybu.

Sport

Pomáhá také pohybová aktivita, která pomáhá zachovat tělesnou zdatnost, svalovou sílu, pohyblivost a stabilitu i v době karanténních omezení. Sport tak zabraňuje ochablosti a nečekané nestabilitě s pády. Rovněž „vyplavuje endorfiny“, pomáhá zachovat optimismus, dobrou náladu, zdravou mysl i soudnost v dobách krizí, strachu a stresu.   

Redukce nadváhy

Hubnutí snižuje riziko zdravotních komplikací, způsobené výraznou obezitou, která je jedním z nejzávažnějších rizikových faktorů těžkého či dokonce smrtícího průběhu COVID-19. Optimální tělesná váha je prevencí výskytu cukrovky a vysokého krevního tlaku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky koronavirus, COVID-19, nemoc, epidemie, chřipka, Krajská hygienická stanice, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Milena Johnová, Zdeňka Jágrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desatero proti koronaviru. Jak se efektivně bránit onemocnění?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.