Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražské nemocnice zavedly příplatky a odměny pro zdravotníky

Většina pražských nemocnic navýšila odměny zdravotníkům, kteří se starají o pacienty s COVID-19, a to buď formou příplatků za směny, nebo mimořádných odměn. Novinářům to sdělili mluvčí nemocnic, většina z nich neupřesnila konkrétní výši. Zařízení také investovala miliony do ochranných pomůcek, přístrojů či stavebních úprav a v důsledku omezení vyšetření a operací musí řešit financování od zdravotních pojišťoven.

Fakultní nemocnice v Motole podle mluvčí Pavlíny Dankové vyplácí u personálu, který se stará o pacienty nepojené na plicní ventilaci, příplatek 4000 korun za osmihodinovou směnu a 6000 korun za dvanáctihodinovou. V případě pacientů na oxygenoterapii je to 3000, respektive 5000 korun.

Příplatky podle mluvčích zavedly také nemocnice Na Bulovce, Na Homolce a Na Františku či Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) odmění personál formou měsíční odměny za březen. "Další odměňování budeme řešit v závislosti na zátěži zaměstnanců a ekonomické situaci nemocnice," vysvětlila mluvčí Marie Heřmánková. Příplatky zatím nezavedl IKEM, kde žádný pacient s nákazu není.

Nemocnice také řeší ekonomické problémy spojené s krizovým provozem. Platby od zdravotních pojišťoven jsou uskutečňovány prostřednictvím měsíčních záloh, které by měly zůstat nezměněné. Zařízení tak jsou schopna fungovat, například podle mluvčí Nemocnice Na Homolce Martiny Dostálové to nicméně s ohledem na snížení celkového objemu poskytované zdravotní péče může znamenat problém do budoucna. "Jedná se o pokles o desítky procent proti běžnému provozu. Důsledkem můžou být při nezměněných úhradových mechanizmech, obrovské vratky pojišťovnám při vyúčtování, a to v řádu stovek milionu korun. Každý měsíc omezeného provozu tuto ztrátu prohlubuje o 100 a více milionů korun," uvedla. Nemocnice musely z nařízení ministerstva zdravotnictví omezit vyšetření a operace, které nejsou nezbytné.

Mluvčí dalších nemocnic uvedli, že nyní jsou zařízení schopna provoz financovat a zároveň analyzují situaci a jednají se zdravotními pojišťovnami. "Jednat se bude ještě několik následujících měsíců," sdělila mluvčí VFN Heřmánková a dodala, že první ekonomická data o vlivu epidemie na hospodaření budou známa v polovině dubna.

Péče o pacienty s koronavirem přinesla také náklady navíc, například ve vinohradská nemocnici se podle mluvčí Terezy Romanové odhadují na 30 milionů korun. Nemocnice Na Františku, která zřídila nové oddělení pro péči o nakažené koronavirem v seniorském věku, zatím podle mluvčí Lucie Krausové investovala 11,6 milionu korun. V Nemocnici Na Homolce jsou podle Dostálové náklady v řádu jednotek milionů korun.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, nemocnice, mzdy, koronavirus, ekonomika, Praha, pacient, COVID-19, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Pavlína Danková, Fakultní nemocnice v Motole, Nemocnice Na Homolce, Nemocnice Na Bulovce, Institut klinick

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské nemocnice zavedly příplatky a odměny pro zdravotníky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.