Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Pražský IKEM dnes otevřel dva nové pavilony za 1,3 miliardy

Pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) dnes slavnostně otevřel dva nové pavilony. V tiskové zprávě odpoledne uvedl, že stavba trvala tři roky a stála 1,3 miliardy korun. Původně měla být dokončená letos v březnu. Média na slavnostní akt v nemocnici, která je od loňského října po rezignaci Michala Stiborka obviněného z vydírání bez řádně zvoleného ředitele, pozvaná nebyla.

Stavba pavilonů začala v roce 2020 rekonstrukcí energetické infrastruktury, IKEM, jehož zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví, na projekt získal dotaci téměř 700 milionů korun ze státního rozpočtu. Do objektu se podle tiskové zprávy přestěhuje například akutní příjem nebo oddělení kardiovaskulární péče, rozšířila se intervenční kardiologie a vznikla v něm nová oddělení zaměřená na monitoraci pacientů po operacích nebo metabolická jednotka intenzivní péče.

V nemocnici přibylo přes 50 lůžek

„Nové pavilony IKEM umožní pojmout do superspecializované péče více pacientů z celé České republiky. Kapacita lůžek se tak navýšila o 56 lůžek, přičemž v nové budově bude 83 lůžek z toho 49 lůžek převážně JIPového charakteru,“ uvedla Helena Rögnerová, která je jako náměstkyně ministra zdravotnictví pověřená vedením IKEM od října 2023.

Premiér Babiš a ministr Arenberger poklepali na základní kámen dostavby nových pavilonů v IKEM

V pražském IKEMU dnes začala dostavba nových pavilonů G1 a G2 pro transplantační a kardiovaskulární medicínu, která bude stát přes miliardu korun a nabídne nová lůžka i nové možnosti léčby nemocných z celého Česka. Budova bude bezbariérová a s...

Její předchůdce Stiborek, který IKEM vedl od roku 2018, v srpnu rezignoval poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání v půjčování peněz, podle nich byly i pochybnosti o tom, kde peníze na svůj byznys získal. V nemocnici poté v září zasahovala policie a na začátku října Stiborka a jeho náměstka Jiřího Malého obvinila z vydírání podřízených. Bývalý šéf nemocničního IT Petr Raška je stíhaný za neoprávněný přístup k počítačovému systému a porušení listovního tajemství.

IKEM je stále bez ředitele

S výběrem Stiborkova řádného nástupce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který se dnes slavnostního otevření také zúčastnil, zatím čeká. Loni řekl, že chce mít jistotu, že se do případného výběrového řízení přihlásí dostatek kandidátů a chce počkat na výsledky vyšetřování.

IKEM je největší transplantační centrum v Česku, loni jeho lékaři pacientům vyměnili přes 500 orgánů. Spolu s Vídní a Berlínem patří mezi největší v Evropě. Zařízení se o pacienty stará i po transplantacích, v současné době je jich asi 5 tisíc. V ambulancích je ošetřeno 162 500 pacientů za rok, hospitalizováno je 11 500 lidí.

Pro kliniku kardiologie bude podle jejího přednosty Josefa Kautznera znamenat rozšíření budovy 33 nových lůžek a tři nové sály. „Významně zvýší počty katetrizačních intervencí, ablací pro fibrilaci síní i implantací kardiostimulátorů a kardioverterů-defibrilátorů. V plánu je i otevření mezioborového angiocentra k zásadnímu zlepšení péče o pacienty s cévními problémy,“ sdělil v tiskové zprávě.

Vyšší počet lůžek než dosud bude mít k dispozici i Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče. Pečovat bude například o pacienty s orgánovým selháním nebo akutním či chronickým selháním jater. Rozšířená bude v novém objektu i kapacita akutního příjmu pro pacienty se srdečními potížemi.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením IKEM

Štítky zdraví, stavby, IKEM, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský IKEM dnes otevřel dva nové pavilony za 1,3 miliardy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.