Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Pražští záchranáři mají v Holešovicích novou výjezdní základnu

Pražská zdravotnická záchranná služba dnes slavnostně otevřela novou výjezdní základnu v Holešovicích. Na novém stanovišti v Argentinské budou mít místo až čtyři výjezdové skupiny, a to přímo v areálu stanice Hasičského záchranného sboru. Město tak pokračuje v modelu, kdy spolu jednotlivé složky integrovaného záchranného systému spolupracují, který snižuje provozní náklady.

„Pražská záchranná služba má vynikající dojezdové časy k pacientům, a to i v celosvětovém srovnání. U těch nejzávažnějších případů je sanitka na místě v průměru do 8 minut,“ řekl na slavnostní otevření základny Bohuslav Svoboda (ODS), primátor hlavního města. „Rozšířením sítě základen ještě posílíme dostupnost záchranné služby v rozrůstající se metropoli,“ dodal primátor.

Podle šéfa pražských záchranářů je dlouhodobým cílem posílit přítomnost záchranky v širším centru a na periferiích města. „Naším cílem je v následujících letech vybudovanou síť základen, která bude reagovat na rozrůstající se metropoli a dlouhodobě vysoký počet výjezdů, abychom i nadále zajišťovali kvalitní dostupnost naší služby,“ řekl Petr Kolouch, ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. „Počítáme dnes s výstavbou výjezdových základen například v Běchovicích, Modřanech, Bohnicích, Vysočanech, v Klánovicích nebo na Zbraslavi,“ dodal Kolouch.

Na Argentiské bude i posádka neonatologické sanitky

Na fakt, že propojením hasičské stanice s výjezdní základnou město ušetří, upozornila i náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS). „Propojením hasičských a záchranářských základen získáváme také efektivnější spolupráci těchto důležitých záchranných složek, kdy je podstatná i ekonomická otázka. Čím lépe dokážeme hospodařit, tím více budeme moci investovat do dalších služeb v oblasti zdravotnictví nebo sociálních služeb,“ popsala náměstkyně.

Specializovaná sanitka pro nejmenší pacienty má za sebou už 200 výjezdů

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy ve spolupráci s Všeobecnou fakultní nemocnicí a dalšími zdravotnickými subjekty zprovoznila sanitku pro novorozence vyžadující specializovanou poporodní péči. Tato sanitka slouží zejména k převozu...

Stavba základny začala v dubnu 2023 a od dnešního dne už je připravena k provozu. Na základně budou zatím působit dvě záchranářské posádky a posádka neonatologické sanitky. Lékařské posádky zůstanou na základně v ulici Dukelských hrdinů, která jim umožňuje lepší pokrytí centra města.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP

Štítky záchranná služba, sanitka, výjezdní základna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři mají v Holešovicích novou výjezdní základnu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.