Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Andrej Babiš žádá odvolání šéfa Bulovky kvůli výzvě k nenošení roušek

Premiér Andrej Babiš žádá odvolání ředitele pražské Nemocnice na Bulovce Jana Kvačka kvůli výzvě nemocnice, aby personál nenosil neustále roušky. Uvedl to dnes server Novinky.cz. Vedoucí epidemioložka nemocnice Hana Bláhová napsala e-mail zaměstnancům, že roušky je před koronavirem neochrání a jejich neustálé nošení je plýtváním. Podle Kvačka je doporučení v souladu s přístupem Světové zdravotnické organizace (WHO). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) večer sdělil, že vyzval Kvačka k tomu, aby zmíněnou výzvu dementoval.

Členové vlády v posledních dnech opakovaně vyzývají občany, aby na veřejnosti nosili roušky, nebo si jinak zakrývali ústa, a města nařizují nošení roušek v MHD. Bláhová ale v e-mailu adresovaném vrchní sestrám Bulovky napsala, že neustálé nošení roušek je nesmyslné. Kvaček pak serveru Novinky.cz řekl, že roušky by měli nosit třeba zaměstnanci s respiračním onemocněním, kteří by mohli někoho nakazit. Pomíjí ale případy, kdy jsou někteří nakažení koronavirem zcela bez příznaků onemocnění, a mohou tak vir šířit nevědomky.

"Tohle je samozřejmě úplně špatně. Panu řediteli jsem volal, aby okamžitě doporučení dementoval a zaslal zaměstnancům nové v souladu s doporučením vlády. Není možné, abychom tady občanům doporučovali, aby se chránili, a v klíčových nemocnicích jako je Bulovka, byli zdravotníci a pacienti nechráněni," sdělil ministr zdravotnictví Vojtěch. "Nemocnici Na Bulovce každý den saturujeme ochranným materiálem právě proto, aby se toto nestávalo," doplnil.

Babiš vyzval k odvolání Kvačka. O tom by musel rozhodnout Vojtěch, který ale uvedl, že sdílí pozitivní názor lékařů Bulovky na ředitele nemocnice. "Chápu, že je pan premiér rozezlen. Přední lékaři nemocnice, se kterými jsem teď hovořil, však za panem ředitelem jednoznačně stojí, a podle nich práce, kterou pan ředitel pro nemocnici za svého působení odvedl, zcela zastiňuje ten dnešní nešťastný e-mail. Respektuji to a tento názor sdílím," uvedl ministr.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, vláda, zdraví, nemocnice, koronavirus, Praha, personální, Nemocnice Na Bulovce, Andrej Babiš, rouška, Světová zdravotnická organizace, Adam Vojtěch, Hana Bláhová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrej Babiš žádá odvolání šéfa Bulovky kvůli výzvě k nenošení roušek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.