Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ČVUT bojuje proti novému koronaviru. Vyvíjí prototyp respirátoru a žádá výzkumníky o spolupráci

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, který je součástí ČVUT v Praze, se zapojil do boje s novým koronavirem. Ve svém vývojovém centru pracuje na novém prototypu respirátoru, který by mělo být možné vyrábět kdekoliv na světě. Institut vyzývá další odborníky a firmy ke spolupráci a přípravě prototypu pro masovou výrobu.

Cílem institutu je, aby se jejich respirátory daly nejen tisknout na 3D tiskárnách, ale aby se daly vyrábět i formou vstřikování plastu do připravených forem. „V současné době testujeme pilotní model. Institut přitom zvolil zcela novou technologii 3D tisku MJF. První testy jsou velmi nadějné, pracuje se na drobných finálních vylepšeních a instalaci membránových filtrů,“ řekla projektová specialistka institutu Eva Doležalová. Po instalaci a otestování membrán se vědci zaměří na nalezení způsobu, jak zajistit hromadnou výrobu.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření vláda nařídila? Zákaz volného pohybu i zrušení modrých zón

Vláda svým včerejším mimořádným opatřením nařídila všem obyvatelům země karanténní opatření. Jejich kompletní přehled vám nabízí Drbna ve svém přehledu.

ČVUT nyní vyzývá průmyslové i vědecké partnery, firmy a technicky orientovaná centra, aby se zapojily do tohoto úsilí a společně pomohly připravit prototyp respirátoru pro hromadnou výrobu. „Do iniciativy se již nyní mohou zapojit výzkumná pracoviště, která disponují dvěma základními technologiemi – tiskárnou HP Multijet Fusion 4200, na které se bude z plastu tisknout tělo respirátoru, a Stratasys Polyjet J750, který poslouží k výrobě výdechového ventilu na bázi gumy či silikonu s delší dobou životnosti. Další technologie 3D tisku je nutné vždy posoudit jednotlivě s ohledem jednak na vzduchovou nepropustnost vyrobeného dílu, jednak s ohledem na zdravotní nezávadnost,“ dodala Doležalová.

Protože požadovaná technická zařízení nejsou příliš běžná, zkoumá vědecký tým také model pro masovou výrobu. Tou by měla být forma pro vstřikování materiálu, rovněž tisknutelná na 3D zařízeních. Institut proto hledá partnery, zejména výrobní firmy, které mají se vstřikovacím procesem zkušenosti, a to pro konzultace požadavků potřebných pro výrobu vhodného tvaru vstřikovací formy.

Jakmile bude prototyp otestován, hodlá ČVUT sdílet technickou specifikaci mezi partnery v Evropě a ve světě. Bude se jednat o první distribuovanou výrobu během této nouzové situace.

Foto ČVUT

Štítky ČR, věda, zdraví, školy, koronavirus, technologie, prototyp, respirátor, České vysoké učení technické v Praze, výroba, Praha, Eva Doležalová, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČVUT bojuje proti novému koronaviru. Vyvíjí prototyp respirátoru a žádá výzkumníky o spolupráci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.