Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Infekce číhá na každém rohu. Pečujte o své rány důsledně a předejděte rizikům

PR článek

Péči o rány pacienti často podceňují. Přitom pokud se do rány dostane infekce, v nejlepším případě se proces hojení výrazně prodlouží, v tom nejhorším může dojít k napadení dalších orgánů, což může způsobit velmi vážné následky či dokonce smrt pacienta, způsobenou celkovou sepsí. Mezi nejčastější chyby, kterých se pacienti při péči o ránu dopouštějí, patří používání nesterilních obvazů nebo sahání si do rány. Na průběh a přítomnost infekce má však vliv 
i řada vnitřních faktorů, které pacient ovlivnit nemůže – například stav imunitního systému. Se správným hojením rány mohou ve specializovaném prostředí pomoci odborníci z Centra hojení chronických ran.

Infikovaná rána je noční můrou každého pacienta i lékaře. A oprávněně. Infekce v ráně totiž může výrazným způsobem zpomalit proces hojení – a v některých případech se rána v důsledku infekce ani nemusí plně zahojit. V extrémních případech, kdy problém není léčen a pacientova imunita je oslabena, může dojít k rozšíření infekce dále do těla.

Rány jako takové přitom pro většinu lidí nejsou nevšední zkušeností. Mohou vzniknout mechanickým poraněním, teplotním nebo chemickým poškozením, ale i v důsledku některých nemocí. „Za ránu označujeme jakékoliv porušení pokožky na povrchu těla. Mnohdy zapomínáme na to, že i naše kůže je orgán, který navíc pokrývá plochu téměř dvou metrů čtverečních. Zastává mnoho klíčových funkcí, a proto může jeho porušení představovat pro naše tělo zásadní hrozbu,“ upozorňuje Kristýna Bičanová, DiS. z Centra hojení ran v Praze.


Kristýna Bičanová, DiS. z Centra hojení ran v Praze

Jak infekce vzniká?

Jedním z problémů, které poškození pokožky představuje, je fakt, že kůže není nikdy sterilní – a to ani v případě, kdy je čistá. Povrch našeho těla je totiž trvale osídlen různými druhy mikroorganismů, které tvoří tzv. kožním mikrobiom. Najdeme v něm roztoče, bakterie, viry a třeba i kvasinky. Na jediném centimetru kůže žije průměrně milion těchto mikroorganismů z asi 500 různých druhů. Vznikne-li na povrchu kůže rána, tito nežádoucí hosté mohou proniknout hlouběji do tkání. Tělo na tuto skutečnost automaticky reaguje tím, že aktivuje imunitní systém a vyvolá zánět.

„Lidské tělo se s infekcí ve většině případů dokáže vypořádat samo. Organismus se proti ní brání imunitním systémem. Ten v boji proti infekci používá dvě hlavní zbraně. První z nich je tvorba protilátek a druhá je imunita, zprostředkovaná buňkami, které jsou k boji s mikroorganismy přímo určeny. Tyto buňky ovšem také produkují látky zvyšující aktivitu buněk pohlcujících bakterie. V některých případech tak problémy může způsobovat samotná obranná reakce těla, nikoliv mikroby. Například zvýšená tvorba hlenu při zánětu plic je výsledkem obrany těla, který může onemocnění i zhoršit,“ varuje Kristýna Bičanová, DiS.

Co infekci ovlivňuje?

Závažnost následků i způsob, kterým se u pacienta infekce projeví, závisí na několika faktorech. Všechny však souvisejí s jeho zdravotním stavem a přístupem k prevenci.

  • Imunitní systém – Kvalita imunitního systému a schopnost těla vypořádat se s negativními vlivy, které na tělo útočí, je u každého člověka jiná. Čím lepší imunitu máme, tím menší je pravděpodobnost, že nás infekce zasáhne výraznějším způsobem.
  • Stres – Psychické rozpoložení má bezesporu vliv na schopnost těla léčit se samo. Proto je klíčové při léčbě infekce hladinu stresových hormonů co nejvíce snížit.
  • Zdravotní stav pacienta – V případě, kdy pacient trpí nějakým dalším onemocněním zatěžujícím jeho zdravotní stav, schopnost těla hojit rány zasažené infekcí se podstatně snižuje. Organismus se totiž musí vypořádávat s několika „útoky“ najednou.
  • Špatná péče – Jednou z největších chyb, které se pacienti s infikovanou ránou mohou dopustit, je špatná péče o ni. „Používání nesprávných přípravků či nesterilních obvazů, sahání do rány bez rukavic nebo zanesení špíny do rány – to vše napomáhá k rozšíření infekce do celého těla. Kromě toho hojicí proces může narušit i opakované vystavování rány přímému slunci,“ říká Kristýna Bičanová, DiS. z Centra hojení ran Praha.
  • Nezdravý životní styl – Ačkoliv se může zdát, že způsob života na hojení ran nemá výraznější vliv, opak je pravdou. Alkohol, cigarety či špatná strava mohou výrazným způsobem negativně ovlivnit hojení infikované rány.
  • Sport – Ani pohyb není vždy nejlepším řešením! Důvodem je zvýšená produkce potu, který poškozenou část kůže rovněž výrazně dráždí.

Jak poznat, že je v ráně infekce?

Infikovanou ránu naštěstí není příliš těžké rozpoznat. Obvykle si pacient všimne minimálně jednoho, ale i více příznaků najednou.

  • Zarudnutí a otok – Nejběžnějším projevem infekce je zarudnutí rány a jejího okolí, případně také otok. Pokud však pacient tyto indikátory zaznamená, není ještě nutné panikařit. Mírné a časem ustupující začervenání rány je součástí normálního procesu hojení. Zpozornět by měl pacient ve chvíli, kdy otok nemizí.
  • Horečka – Zvýšená teplota se dá považovat za běžný projev aktivního hojení. Pokud však rtuť v teploměru začne stoupat ke třiceti osmi stupňům Celsia anebo je přesáhne, může se jednat o indikátor infekce v těle.
  • Výtok z rány – Vytéká-li z rány krev nebo plazma v menším množství, jedná se
  • o normální proces hojení, jehož účelem je ránu zbavit nečistot. Pokud však z rány začne vytékat hnis – žlutá, zapáchající tekutina – je to známkou infekce v ráně.
  • Bolest, která nemizí – Při poranění je běžné, že rána bolí, ovšem postupem času by se bolest měla snižovat, rozhodně ne naopak. Zvyšující se bolestivost rány je v delším časovém horizontu rozhodně známkou infekce.
  • Slabost organismu – Hojení rány je pro organismus náročnou činností. Proto pacient může v závislosti na velikosti rány pociťovat únavu, nevolnost či slabost. V některých případech, a obzvláště v kombinaci s jinými symptomy, se však může jednat o náznak přítomnosti infekce v ráně.

Ačkoliv by pacienti v průběhu léčby měli ráně věnovat zvýšenou pozornost, rozhodně není vhodné spoléhat pouze na vlastní úsudek. Specializovaná Centra pro hojení chronických ran proto poskytují pacientům možnost průběžných kontrol a konzultací. „O tom, zda se v ráně projeví infekce, rozhoduje řada faktorů. Ty vnitřní, jako je imunita pacienta, většinu času ovlivnit nelze. Vnější faktory ale ano. Proto je klíčové, aby se pacienti o své rány starali již od začátku procesu hojení,“ říká Kristýna Bičanová, DiS. a zároveň dodává: „S diagnostikou infekce, její léčbou i prevencí umí vždy nejlépe poradit odborník. Zpozorujeme-li jakýkoliv nežádoucí či nečekaný vývoj hojení, je vždy vhodné tento stav konzultovat s lékařem. V opačném případě totiž riskujeme, že varovné signály přehlédneme či podceníme, čímž si můžeme zadělat na mnohem vážnější problémy i trvalé následky.“

Není čas ztrácet čas – požádejte o pomoc odborníka

Infekci v ráně v žádném případě není vhodné podceňovat. Pokud zpozorujete některý z příznaků, neváhejte a vyhledejte pomoc odborníků. Některé typy ran jsou totiž k infekci náchylnější než jiné a vyžadují zvýšenou péči. „Například rány od popálenin jsou typicky vysoce náchylné ke vzniku infekce. To samozřejmě prodlužuje a stěžuje i proces jejich hojení. Kromě popálenin jsou pak vysoce náchylné k infekci například i diabetické a bércové vředy na dolních končetinách,“ varuje Kristýna Bičanová, DiS.

Mezi nejspecializovanější pracoviště v oboru se řadí centra hojení ran. „Zamezit infekci je jedním z úplně prvních úkolů, o které se po přijetí pacienta do péče staráme. Velkou roli hraje čisté a bezpečné prostředí, které obvykle v domácích podmínkách není možné zajistit. Při ošetření rány pracují naši lékaři a sestry v rukavicích a používají sterilní nástroje a obvazy. Pokud dojde k otravě krve neboli sepsi, jsme připraveni včas nasadit antibiotickou léčbu a ránu ošetřit antiseptickými přípravky,“ říká Kristýna Bičanová, DiS. z Centra hojení ran Praha a doplňuje, že v průběhu celé léčby mohou odborníci využít takové nástroje a přípravky, aby co nejlépe vyhověli individuálním potřebám pacienta. Důležitá totiž není jen první návštěva Centra. Pacienti by sem měli pravidelně docházet i na převazy rány. Při této příležitosti mohou lékaři a sestry ránu zkontrolovat a v případě, kdy se nehojí, jak má, včas zasáhnout. K návratu do normálu tak obě strany ve finále vynaloží mnohem méně času i prostředků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Centrum hojení ran, infekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Infekce číhá na každém rohu. Pečujte o své rány důsledně a předejděte rizikům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.