Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Česko hlásí 64 nakažených koronavirem. V Praze jich je 34

Z nočního testování přibyl jeden další potvrzený případ nového koronaviru, v Česku jich tak je nyní 64. Prvního nakaženého má Plzeňský kraj. Žádný z pacientů se zatím z nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, nevyléčil. V České televizi (ČT) to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). U pacientů se podle něj zatím stále daří dohledávat původ nákazy a hygienici se stále snaží i najít lidi, se kterými byli v kontaktu.

Během jednoho dne přibylo přes dvacet nakažených

„Již máme 64 případů, jeden ještě přibyl z nočního testování," řekl Vojtěch. Jde podle něj o ženu z Plzeňského kraje, která má vazbu na Itálii. Počet infikovaných se během 24 hodin zvýšil o víc než dvě desítky, v úterý ráno jich bylo 40. První potvrzené případy během úterka ohlásily také Olomoucký a Pardubický kraj a Vysočina.

Systém je připraven

Zdravotní systém je podle Vojtěcha na další zvyšování počtu nemocných připraven. Poukázal na to, že Česko má třeba oproti Itálii vyšší počet plicních ventilací v přepočtu na obyvatele. Rozšiřuje se počet laboratoří, které mohou testovat odebrané vzorky, uvedl.

Z potvrzených nakažených se z nemoci COVID-19 zatím nikdo nevyléčil. „Přestože jsou někteří pacienti, kteří již neprojevují nějaké klinické příznaky, to znamená v zásadě se cítí zdraví, tak stále jsou infekční," řekl Vojtěch. U nikoho zatím dva kontrolní testy během 24 hodin nevyšly negativně, dodal.

V Praze je 34 případů

Nejvíce nakažených má podle údajů ministerstva zdravotnictví nyní Praha s 34 případy. Následuje Ústecký kraj s 12 infikovanými a Středočeský kraj s osmi případy. První případy koronaviru byly v Česku potvrzeny 1. března. Testováno podle údajů z úterního rána bylo téměř 1200 lidí, nová čísla má ministerstvo zdravotnictví oznámit dnes ráno.

Dovolená v Itálii

Podle údajů ministerstva zdravotnictví v úterý na Vysočině testy nákazu potvrdily u muže ročníku 1964, který se vrátil z dovolené v italské Lombardii. Další dva nové úterní případy jsou z Královéhradeckého kraje, jde o dvě ženy po návratu z italské Val Gardeny.

Z Itálie z oblasti Trentino-Alto Adige přijela žena, která je novým případem v Ústeckém kraji, a vrátili se odsud také muž a žena ročníku 1959 z Olomouckého kraje. Třetím nakaženým v Olomouckém kraji je občan Japonska ročníku 1965, který přicestoval do ČR z Bavorska. Pacient v Pardubickém kraji je muž ročníku 1950, který se vrátil z rakouského Bad Gasteinu.

Ze šesti úterních případů ve Středočeském kraji pět lidí tvořilo skupinu, která byla na dovolené v italské oblasti Trentino (Tridentsko). „Laboratorní testy na koronavirus si skupina hradila ze svého a potvrdilo se, že byli všichni nakaženi od 10. potvrzeného případu v ČR, muže české národnosti, který se také vracel z Trentina," uvedlo ministerstvo. Ze středních Čech je také žena ročníku 1959, která byla v kontaktu s nakaženým z Ústeckého kraje, který přijel z italského Veneta (Benátska).

V Praze 11 nových případů

V Praze testy za úterý potvrdily nákazu u 11 nových případů. Osm z nich se zřejmě nakazilo v Česku. „Mezi ty, kteří nemají cestovatelskou anamnézu, patří dva občané americké národnosti, ročník 1986 a 1985, kteří se nakazili v hlavním městě," napsalo ministerstvo. Byli v kontaktu se ženou z Ústeckého kraje, která se vrátila z Itálie, stejně jako další tři v hlavním městě nově potvrzení nakažení.

„Bez cestovatelské anamnézy je také žena, ročník 1959, která se nakazila v Praze, stejně tak i další dvě ženy z Prahy," uvedlo ministerstvo. Tři zbylé úterní nové případy v hlavním městě mají vazby na Itálii.

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s účinností od úterní šesté hodiny večerní zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, podívejte se, jak postupují pořadatelé jednotlivých...

Mimořádná opatření

Kvůli šíření nemoci ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo řadu mimořádných opatření. Ode dneška jsou zavřené základní, střední a vysoké školy, od úterního večera jsou zakázané akce s více než 100 účastníky. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula předpokládá, že tato opatření budou trvat minimálně měsíc, řekl v internetové televizi DVTV.

Už dřív ministerstvo nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie pro české občany a cizince s trvalým a přechodným pobytem v ČR, na hranicích v pondělí začaly namátkové kontroly s měřením teploty. Přerušeny byly lety do severoitalských měst, Číny a Jižní Koreje. Nevydávají se víza lidem v Íránu. Platí také zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce a respirátorů s vysokou účinností do zahraničí.

Kvůli koronaviru zavřou školy. Stát ode dneška zakáže také akce nad 100 účastníků

Koronavirus si v Česku vyžádal další mimořádná opatření. Po dnešním jednání ministerstvo zdravotnictví s účinností od úterní šesté hodiny večerní zakazuje kulturní a sportovní akce nad sto osob, zavírají se od středy také všechny základní, střední...

Autoři | Foto Mohylek at Polish Wikipedia / Public domain

Štítky koronavirus, nemoc, počty, Praha, Česko, COVID-19, Itálie, pacient, Adam Vojtěch, Česká televize, Plzeňský kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko hlásí 64 nakažených koronavirem. V Praze jich je 34  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.