Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Neurochirurgové v Praze úspěšně provedli implantaci elektrody do mozku pacientky s Parkinsonem

Neurochirurgové z pražské Nemocnice na Homolce úspěšně použili speciální léčbu Parkinsonovy nemoci. Pacientce zavedli do mozku stimulační elektrodu, která jí pomůže s pohybovými obtížemi. Speciální na operaci bylo umístění elektrody. Do oblasti mozku nazývanou posterior subthalamic area (PSA) byla elektroda vpravená vůbec poprvé v České republice.

Neurochirurgové z Nemocnice Na Homolce a neurologové z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze úspěšně provedli implantaci stimulační elektrody do mozku pacientky trpící Parkinsonovou chorobou metodou hluboké mozkové stimulace (DBS). Tato operace se, jako první svého druhu v České republice, zaměřila na oblast mozku nazývanou posterior subthalamic area (PSA). Ta byla vybrána kvůli specifickým obtížím pacientky.

„PSA je unikátním místem propojujícím vetší množství mozkových struktur v hloubi mozku, které hrají roli v různých klinických příznacích poruch hybnosti,“ vysvětlil neurochirurg Jaromír May z Oddělení stereotaktické a radiační neurochirurgie Nemocnice Na Homolce, který operaci provedl. „Z našeho hlediska bylo důležité, že předchozí výzkumy a zkušenosti ukazovaly, že DBS této oblasti by mohla významně ovlivnit kromě klasických příznaků Parkinsonovy nemoci právě i akční třes.“

Když léky nepomáhají

DBS je léčebná metoda vhodná pro pacienty s centrálními poruchami hybnosti, jako je Parkinsonova nemoc, esenciální třes či dystonie, u nichž farmakologická léčba již není dostatečně účinná. Pro úspěch DBS je nezbytný správný výběr kandidáta, precizní operační zákrok a následná optimalizace stimulačních parametrů a farmakoterapie.

V tomto případě byla pacientka nevhodná pro tradiční implantaci do subtalamického jádra (STN) kvůli specifickým obtížím s akčním třesem pravé horní končetiny. Proto lékaři rozhodli použít nový cíl, PSA, který má potenciál ovlivnit tyto obtíže. Výsledky po prvním nastavení stimulace a následných kontrolách jsou velmi pozitivní, a pacientka je téměř bez obtíží.

„Výsledky prvního nastavení a následné ambulantní kontroly dopadly neuvěřitelně dobře, pacientka prakticky žádné obtíže již nemá,“ popsal neurolog a vedoucí sekce DBS Filip Růžička, který pacientku k operaci indikoval.

Tato operace je důležitým krokem v rozvoji léčby Parkinsonovy nemoci pomocí DBS a představuje novou možnost pro pacienty s specifickými symptomy, které nelze dostatečně ovlivnit tradičními metodami.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice na Homolce

Štítky medicína, Parkinsovova choroba, elektroda, operace, Nemocnice na homolce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neurochirurgové v Praze úspěšně provedli implantaci elektrody do mozku pacientky s Parkinsonem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.