Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik testuje čištění vozů polymerovou dezinfekcí, vydrží déle

Pražský dopravní podnik (DPP) testuje čištění vozů polymerovou dezinfekcí. Zkušebně bude látka použita ve dvou tramvajích na lince číslo 18 a v jednom autobuse. Cílem je zajistit čistotu vozů na delší dobu. Podnik testovací čištění za 14 dnů vyhodnotí a rozhodne se, zda jej začne používat. Novinářům a Českému rozhlasu to dnes řekli generální ředitel DPP Petr Witowski a nezávislý specialista na úpravy vody a dezinfekce Petr Wagner. Nový způsob čištění podle Witowského nesouvisí s hrozbou nákazy novým typem koronaviru.

"Výhoda této dezinfekce je, že nejenom dezinfikuje jako každá jiná, ale má dlouhodobý účinek. Ten zabezpečí, že pravidelně ošetřované povrchy jsou dlouhodobě chráněny a celkový počet mikroorganismů se snižuje. Mikrobiologická zátěž je nižší a je to čistější," řekl Wagner. Standardní prostředky mají účinnost v řádu minut až desítek minut. "Tady se pohybujeme v řádu dnů. Dá se říci, že u čistějších prostor je povrch chráněn až 21 dnů," řekl Wagner.

DPP nechal před nanesením nanopolymerů udělat stěry z interiérů tramvají. Po dvou týdnech v běžném provozu s novou látkou udělá další a následně rozbor. "Ukáže-li se, že je to efektivní a účinné, jak výrobci deklarují, tak se budeme snažit dohodnout se současnými poskytovateli úklidových služeb, jestli oni ji dokážou nakoupit a aplikovat. Pokud ne, budeme muset vypsat veřejnou zakázku," řekl Witowski. Náklady na testování DPP nehradí.

Úklid novou technologií zabere u tramvaje typu 15T For City necelých 15 minut a na zaschnutí stačí dalších asi deset minut. Látka se sama rozkládá a není třeba ji stírat. "Takzvanými fogary (rozprašovače) jsou dezinfikovány všechny části vozu i vzduchotechnika. Pak máme velmi exponovaná místa, jako jsou madla, a tam je dobré to ještě aplikovat ručně a setřít hadrem," řekl Wagner.

Testování nesouvisí s nynější hrozbou nákazy koronavirem. "Bylo plánováno již dlouhodobě. Rozhodli jsme se proto, že chceme být smart společnost a používat nejnovější dostupné technologie, což je nesmí omezit pouze na IT," řekl Witowski.

Podniku látku nabídla k testování společnost Wero Energy. V Česku byla podle společnosti polymerová dezinfekce použita jako prevence před šířením virů například v kancelářských komplexech, potravinářských provozech, v zoo, na letišti nebo ve školách.

Autoři | Foto DPP

Štítky ČR, MHD, zdraví, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, dezinfekce, Petr Witowski, Petr Wagner, Český rozhlas, Wero Energy a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik testuje čištění vozů polymerovou dezinfekcí, vydrží déle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.