Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražští záchranáři zasahovali u desítek lidí přiotrávených látkou HHC

Pražská záchranná služba v poslední době registruje více výjezdů k případům mladých lidí, kteří se přiotrávili látkou HHC. Jde o případy jedinců až nízkých desítek lidí s intoxikací za poslední dobu. Potraviny s kanabinoidem HHC jsou volně prodejné například v pouličních automatech nebo trafikách, obsahují je i cukrovinky. Ministerstvo zdravotnictví chce do několika dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s HHC.

HHC neboli hexahydrokanabinol je derivát tetrahydrokanabinolu, což je hlavní účinná látka v marihuaně. HHC je vyráběn převážně chemicky a v Česku není na seznamu zakázaných látek. Cukrovinky s HHC se neprodávají jako potraviny, ale nabízejí se jako tzv. sběratelské předměty v trafikách nebo v pouličních prodejních automatech.

„Vnímáme ten zvyšující se trend výjezdů k podobným případům a je to poměrně pravidelný výjezd v poslední době," řekla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Jedná se podle ní o mladší ročníky, nikoliv však nezletilé. „Buď to bývá intoxikace látkou HHC, nebo kratomem," řekla. Dodala, že jde zhruba o nižší desítky výjezdů k podobným případům. Jednoznačná statistika však podle ní nelze určit.

Ministerstvo zdravotnictví chce podle dřívějších informací do několika dní najít řešení pro zákaz prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem a zvažuje vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek. Na riziko HHC upozornil před dvěma týdny i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). Nabízení těchto produktů formou atraktivní pro děti a ve formě potravin považuje Vobořil za krajně neetické.

Na případy, kdy se lidé látkou přiotrávili, v posledních dnech upozornili zdravotníci zejména v Karlovarském kraji. Krajská nemocnice na konci ledna varovala před tím, že případů přibývá. Tamní záchranná služba o víkendu vyjížděla k sedmi případům intoxikace HHC. Podle lékařů z karlovarské nemocnice u intoxikovaných pacientů nastanou po požití poruchy vědomí, které mohou trvat 24 až 48 hodin, výkyvy nálad či nevolnost, může se projevit agrese.

Vobořil včera uvedl, že jeho odbor spolu s potravinářskou inspekcí chystá návrh vyhlášky, díky níž by se daly potraviny s HHC stáhnout z trhu. „Není to dokonalé řešení, ale pro tuto chvíli je nejlepší," míní Vobořil. Podle něj by pak bylo potřeba důsledně kontrolovat, zda se opatření neobchází a produkty k jídlu s HHC se dál neprodávají třeba jakou dekorativní předměty. O možném postupu nedávno psaly Lidové noviny.

S případným zařazením HHC na seznam zakázaných látek koordinátor nesouhlasí. Poukazuje na zkušenosti z Francie. Po tamním zákazu některých látek se na trhu hned objevily další deriváty s ještě silnějším účinkem. „Je to nekonečný koloběh," podotkl Vobořil.

Jako řešení vidí urychlené přijetí novely o návykových látkách s regulací takzvaných psychomodulačních látek. Loni na začátku srpna ji předložili poslanci všech stran kromě SPD. Sněmovna předlohu poslala do dalšího projednávání koncem září. Takzvané druhé čtení má v programu nynější schůze. Podle Vobořila by bylo ideální tento bod předřadit a legislativní proces urychlit.

Experti na drogovou problematiku hodnotí psychomodulační látky, mezi které by pak měl patřit i kanabinol HHC, jako méně rizikové. Doporučují ale stanovit jasná pravidla kontroly a prodeje. Vobořil už dřív řekl, že by prodej mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Produkty by se nesměly prodávat dětem a mladým do 18 let. Zakázaná by byla reklama.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zdraví, drogy, Praha, HHC, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští záchranáři zasahovali u desítek lidí přiotrávených látkou HHC  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.