Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvůli koronaviru omezují pražské nemocnice návštěvy

Kvůli potenciální možnosti nákazy koronavirem omezují některé pražské nemocnice návštěvy. Zakazují je zejména na odděleních, kde leží starší pacienti, pro které by byla nemoc COVID-19 nejnebezpečnější. Nemocnice to uvedly na svých webech či facebooku. Celosvětově se nakazilo přes 91 tisíc lidí, více než 48 tisíc se podařilo vyléčit. Nemoci podlehlo asi 3100 osob, často šlo o starší lidi nebo oslabené jinou nemocí. V Česku bylo prokázáno pět případů nákazy, nemocní mají mírné příznaky.

K omezení návštěv v léčebnách dlouhodobě nemocných, domovech pro seniory a podobných zařízeních vyzvala v pondělí bezpečnostní rada státu. Podobné opatření zavádí nemocnice a další zařízení každoročně kvůli epidemii chřipky, která nyní v Česku ustupuje. Letos chřipkové epidemii podle dat Státního zdravotního ústavu podlehlo 50 lidí, 250 bylo hospitalizováno s vážným průběhem.

Odpoledne zakázal návštěvy na všech lůžkových odděleních pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Omezený je také provoz ambulancí a veřejnost nesmí využívat jídelnu pro zaměstnance.

Na všech lůžkových odděleních zakázala návštěvy také Nemocnice Na Homolce, informovala o tom na facebooku. Stejné opatření zavedla také Thomayerova nemocnice v Krči. Prozatím nesmí návštěvy na oddělení do 17. března, poté bude situace přehodnocena.

Ve Fakultní nemocnici v Motole zůstávají i po ústupu chřipkové epidemie uzavřené pro návštěvy onkologická a pneumologická klinika, napsala nemocnice na facebooku. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze návštěvy nezakázala, na webu pouze vyzývá osoby, které se pohybovaly v rizikových oblastech Číny, Jižní Koreje a severu Itálie, aby do nemocnice nechodily.

Zdravotníci patří spolu se seniory podle zkušeností ze zemí, kde se nákaza rozšířila, mezi nejohroženější skupiny. Nemoc se přenáší podle hygieniků při kontaktu delším než 15 minut na vzdálenost menší než 1,6 metru. Praktičtí lékaři a stomatologové si stěžují, že nemají dostatek speciálních roušek, které by je před rizikem nákazy ochránily. Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že materiál obstará a mezi lékaře rozdělí. I podle dodavatelů ale tyto respirátory na trhu v současné době nejsou.

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, koronavirus, Praha, návštěva, COVID-19, Facebook, Česko, Léčebna dlouhodobě nemocných, Bezpečnostní rada státu, Státní zdravotní ústav, Institut klinické a experimentální medicíny, Nemocnice Na Homolce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru omezují pražské nemocnice návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.