Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Metro a tramvaje budou otevírat vždy všechny dveře, aby lidé nemuseli sahat na tlačítka

Kvůli koronaviru budou nyní mimořádně soupravy metra a tramvaje v Praze otevírat všechny dveře na každé zastávce. Cílem je, aby lidé museli co nejméně sahat na tlačítka, a snížilo se tak riziko šíření viru. Na facebooku to dnes oznámila organizace ROPID, která má na starosti hromadnou dopravu v Praze a okolí. U autobusů toto dočasné opatření zavedeno nebude kvůli obavě z přílišného prodloužení jízd.

V Česku je pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, který se od prosince šíří z Číny do dalších zemí. Ve světě se virem nakazilo už přes 87.500 lidí v 64 zemích a téměř 3000 lidí nákaze podlehly. Koronavirus se jako další respirační infekce, například chřipka, šíří kapénkami při kýchání, kašlání i mluvení. Riziko nákazy sníží dvoumetrový odstup od dalších lidí, správné kýchání a smrkání nebo řádné mytí rukou, vyplývá z doporučení českého Státního zdravotního ústavu, hygieniků a lékárníků.

Rozhodnutí platí jen pro metro a tramvaj

„Na všech linkách pražského metra a tramvají budou vozidla dočasně otevírat všechny dveře ve všech zastávkách," uvedl ROPID. Opatření bylo zavedeno s okamžitou platností. „V síti kolejové dopravy je na rozdíl od dopravy autobusové možné toto opatření aplikovat bez zásadního dopadu do jízdních řádů - prodloužení jízdních dob. U ostatních druhů dopravy v rámci PID se proto nic nemění," doplnila organizace.

Dezinfekce tramvají

Někteří provozovatelé hromadné dopravy taky v poslední době provádějí dezinfekci vozidel, aby zabránili šíření virů - nejen nového koronaviru, ale také chřipkových a dalších virů. Pražský dopravní podnik (DPP) už v polovině února oznámil, že kvůli chřipkové epidemii nechá vydezinfikovat tramvaje ozonem. Má to podle DPP zajistit lepší a dlouhodobější odstranění choroboplodných zárodků než běžné každodenní čištění.

Lyžař i mladá studentka. Přečtěte si příběhy prvních nakažených koronavirem v Česku

Testy na koronavirus byly v neděli pozitivní ve tří ze třinácti případů. Výsledky přezkoumá laboratoř v Berlíně, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V Nemocnici Na Bulovce jsou hospitalizovaní tři lidé. Dva muži, ročník 1952 a 1976 a mladá...

V únoru začala také dopravní společnost FTL - First Transport Lines dezinfikovat pomocí ozonu své autobusy městské hromadné dopravy v Prostějově. Minulý týden uvedl i Dopravní podnik Ostrava, že v nejbližší době vydezinfikuje interiéry všech vozidel.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, zdraví, MHD, koronavirus, Praha, COVID-19, virus, Česko, metro, ROPID, Facebook, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Čína, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metro a tramvaje budou otevírat vždy všechny dveře, aby lidé nemuseli sahat na tlačítka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.