Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stát bude přes SMS upozorňovat lidi na riziko nákazy koronavirem

Čechy pobývající v zemích, kde se šíří nový koronavirus, bude stát přes SMS upozorňovat na nebezpečí nákazy. Při návratu do Česka bude také lidi žádat, aby sledovali, zda se neobjeví příznaky nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. V tiskové zprávě dnes posílání zmíněných zpráv popsala mluvčí operátora O2 Lucie Jungmannová. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na twitteru uvedl, že se na rozesílání textových zpráv dohodl se všemi operátory.

"Prostřednictvím SMS oslovíme zákazníky, kteří se aktuálně nacházejí v Číně, Hongkongu, Íránu, Japonsku, Singapuru, Jižní Koreji a Itálii. Informační SMS pošleme také zákazníkům, kteří se ze zahraničí vrátí zpět do České republiky," uvedla Jungmannová.

Text SMS od O2 je uváděn jako sdělení ministerstva zdravotnictví. V jednom typu zpráv úřad informuje daného člověka, že se nachází v zemi se zvýšeným výskytem koronaviru, a měl by se proto řídit pokyny daného státu a radami na webu českého ministerstva zdravotnictví. V druhé SMS úřad radí lidem vracejícím se z ciziny do Česka, že mají následujících 14 dní sledovat svůj zdravotní stav. V případě zejména vysoké tělesné teploty - nad 38 stupňů - se mají řídit zásadami na webu ministerstva.

Ministr Vojtěch uvedl, že k dnešku je v Česku v domácí karanténě nařízené hygieniky kvůli obavám z nového typu koronaviru 307 lidí. Tito lidé podle Vojtěcha pobývali v rizikových oblastech severní Itálie, ale jsou bez příznaků nemoci. V Česku dosud nebyl zaznamenán žádný případ nemoci COVID-19.

Koronavirem se dosud v 53 zemích nakazilo přes 83 tisíc lidí a zemřelo jich přes 2850. Drtivou většinu všech případů i obětí eviduje Čína.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, vláda, komunikace, koronavirus, COVID-19, Česko, SMS, Adam Vojtěch, nemoc, O2 Czech Republic, ANO 2011, Twitter, Čína, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát bude přes SMS upozorňovat lidi na riziko nákazy koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.