Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha tuto zimu poskytne lidem bez domova přes šest set lůžek

Hlavního město dnes spustilo zimní humanitární opatření pro lidi bez domova. Až do března příštího roku budou tak mít potřební v noclehárnách a dalších zařízeních k dipozici přes šest set míst na přespání. K tomu také Praha posílí terénní služby.

Víc jak pěst set míst je v pěti noclehárnách na území celého města, přes sto dvacet lůžek ve dvou zařízeních s nepřetržitým provozem a k tomu dvě noční hygienická centra. Běžně je v Praze k dispozici 358 postelí.

„Zároveň budou zavedena i další opatření, jakými jsou například rozšířený provoz denních center tak, aby byl vykryt čas mezi jejich zavírací dobou a otevírací dobou nocleháren, nebo posílení denních i nočních terénních programů, které identifikují ohrožené osoby přímo v terénu,“ informoval v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nocleženku můžete pořídit lidem bez domova už osmým rokem. V Praze jich minulý rok využili skoro osm tisíc

Armáda spásy už poosmé spustí projekt Nocleženka, v rámci kterého mohou lidé za sto korun koupit poukaz na přespání v noclehárně pro lidi bez domova. Minulý rok přispěli na třicet tisíc nocleženek po celé republice, v Praze pak bylo použito 7800.

Pomoc koordinuje Centrum sociálních služeb Praha, které bude například propojovat organizace a instituce zapojené do programu, evidovat potřeby a kapacity a povede Intervenční tým, který bude mít za úkol zlepšit spolupráci hlavně s nemocnicemi při propouštění osob bez domova po ošetření či hospitalizaci.

„Vůbec poprvé jsme v rámci zimních opatření zajistili také krizová lůžka v nemocnicích, abychom měli jistotu, že bude o potřebné, kteří potřebují urgentní péči a ošetření, vždy postaráno.V Nemocnici Na Františku tak budou k dispozici čtyři lůžka a další tři v Nemocnici následné péče ve Vysočanech. Zároveň se nám podařilo navýšit oproti loňskému roku i počet lůžek v noclehárnách z 598 na 620,“ uvedla Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnictví.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Magistrát hlavního města, noclehárny, bezdomovci, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha tuto zimu poskytne lidem bez domova přes šest set lůžek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.