Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do babyboxu na Libeňském zámku někdo opět odložil dítě, tentokrát holčičku

Do babyboxu na Libeňském zámku v Praze 8 dnes po půlnoci někdo odložil novorozenou holčičku. V krátké době je to druhé odložené dítě do babyboxu na Libeňském zámku, v minulém týdnu tam někdo v úterý ráno odložil chlapce. Zuzanka je letošním sedmým a celkově 253. dítětem odloženým v Česku do těchto speciálních schránek.

Děvčátko dal do babyboxu někdo dnes v 00:24. Zdravotníci podle starosty osmé městské části Ondřeje Grose (ODS) odvezli holčičku do nemocnice v Motole.

V České republice je v provozu 85 babyboxů, do kterých mohou matky anonymně odložit nechtěného potomka. První začal v zemi fungovat v roce 2005. Dosud do nich lidé odložili 139 dívek a 114 chlapců.

Deklarovaným cílem babyboxů je předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Klimatizované schránky jsou přístupné z vnější strany budovy, jakmile je do nich vloženo dítě, zapne se alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Babyboxy ale mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky Ludvík Hes, babybox, dítě, Praha 8, Libeňský zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do babyboxu na Libeňském zámku někdo opět odložil dítě, tentokrát holčičku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.