Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ukrajinským uprchlíkům pomáhají i vědci z pražského matfyzu. V rekordním čase pro ně vyvinuli překladač

Výzkumníci z Ústavu formální a aplikované lingvistiky vyvinuli veřejně dostupný automatický překladač mezi češtinou a ukrajinštinou. Cílem projektu je pomoci uprchlíkům z Ukrajiny překonat jazykovou bariéru a usnadnit jim kontakt v českém prostředí.

Zvládli to za víkend

O uplynulém víkendu skupina výzkumníků z Ústavu formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy uspořádala hackathon, jehož cílem bylo zpřístupnit automatický překlad mezi ukrajinštinou a češtinou široké veřejnosti, a zejména uprchlíkům z Ukrajiny. Ti teď mohou nový nástroj využít při komunikaci s českou státní správou, tuzemskými ubytovateli, školami a potenciálními zaměstnavateli.

Výsledkem spolupráce s desítkou externích účastníků hackathonu je zjednodušená webová stránka, která umožňuje automatický překlad textu z a do ukrajinštiny.

Překladač můžete vyzkoušet na https://lindat.cz/translation

Vysoká kvalita překladu

Předběžné výsledky testů ukazují, že kvalita ukrajinsko-českého překladu je vyšší než například u systému Google Translate, a to zejména díky novým metodám strojového učení, které původně vznikly pro česko-anglický překlad,“ uvádějí tvůrci.

Další výhodou pražského systému je, že na rozdíl od jiných volně dostupných online systémů nepoužívá angličtinu jako mezikrok, ale překládá mezi češtinou a ukrajinštinou přímo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, uprchlíci, Univerzita Karlova, matfyz, překladač, uprchlík, Google

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinským uprchlíkům pomáhají i vědci z pražského matfyzu. V rekordním čase pro ně vyvinuli překladač  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.