Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Praze vyroste moderní školka pro 21. století. Podívejte se na vizualizace

Praha 3 schválila výsledky architektonické soutěže na novou šestitřídní mateřskou školku v Jeseniově 98 a zveřejnila vizualizace vítězného návrhu týmu architektky Radky Kurčíkové. Do soutěže se přihlásilo celkem 39 návrhů, na tom vítězném porota složená z nezávislých architektů a zástupců městské části ocenila vhodné umístění budovy na pozemku a zachování velké zahrady, světelný komfort ve třídách nebo přístupy na zahradu.

Moderní školka pro 21. století

Stávající školku musela městská část uzavřít kvůli velmi špatné statice objektu. Aby děti měly kam chodit, musela Praha 3 rychle vypsat soutěž na podobu nové budovy. „Dobře postavená školka je jedním z předpokladů kvalitního vzdělávání. Naším cílem od počátku bylo najít architekty, kteří postaví moderní školku pro 21. století. V zadání proto byly požadavky na zachování velké zahrady a také na menší tělocvičnu a ateliér,“ uvedl předseda Výboru pro výchovu a vzdělávání Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09 a Starostové).

Vítězný návrh Radky Kurčíkové, Ondřeje Bláhy, Anny Svobodové, Vojtěcha Berana a Davida Budila zadání splňuje. „Všechny třídy výhodně orientujeme vůči jihovýchodnímu slunci a zároveň intimnímu výhledu do celého prostoru zahrady, lemované po obvodu vzrostlými stromy, které ji přirozeně oddělují od okolního města. Prostorné terasy propojují interiér se zahradou, umožňují venkovní výuku a setkávání dětí z vedlejších tříd. Směrem do ulice je výraz školky civilní a symetrická severní fasáda jasně definuje vstup,“ popsala návrh jeho spoluautorka architektka Radka Kurčíková.

Jednání o smlouvě na projektové práce

„Zásadní bylo vytvořit rozmanité vnitřní prostory pro pobyt dětí a zároveň dosáhnout tvarově jednoduchého kompaktního objemu, jako základní podmínky pro dosažení nízkých investičních nákladů na výstavbu, ale i budoucího provozu moderní školky," doplňuje Kurčíková.

Praha 3 s vítězným týmem jedná o smlouvě na projektové práce směřující ke stavebnímu povolení a následné realizaci stavby. Městská část na přípravě soutěže spolupracovala s Českou komorou architektů a organizací CBArchitektura, která se soutěžím věnuje dlouhodobě.

„Architektonické soutěže jsou odbornou veřejností doporučovány jako nejlepší a nejtransparentnější způsob zadání na projekt veřejné stavby, letos pořádáme hned tři. I u této školky se nám to potvrdilo jako správně zvolený postup a já se na realizaci moc těším,“ doplnil předseda Výboru pro územní rozvoj a místopředseda Dopravní komise Prahy 3 Matěj Michalk Žaloudek (Zelení a nezávislí).

Ohodnoť článek

Foto Praha 3

Štítky školka, vizualizace, stavby, Žižkov, Praha, zahrada, soutěž, architekt, TOP 09, Ondřej Bláha, Anna Letenská, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vyroste moderní školka pro 21. století. Podívejte se na vizualizace  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.